Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η «Θεά» έχει χαράξει την επιγραφή του στις πλάκες της αυτοκινητικής Ιστορίας. Το γεγονός πως πρόκειται για ένα εκ των πιο προηγμένων τετράτροχων, δεκαετίες μπροστά από την εποχή του, συνθέτει τον πιο διαδεδομένο. Το συμβάν που κυριολεκτικά έκανε τους ιστορικούς να καταγράψουν το Citroen DS στα κιτάπια τους, όμως, έχει πολιτική χροιά.
Το 1962 επικρατούσε αναταραχή στη γαλλική κοινωνία. Ο 8ετής πόλεμος με την Αλγερία είχε προκαλέσει αναβρασμό και ο τότε Πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ, πήρε την ιστορική απόφαση να χαρίσει στην αφρικανική χώρα την ανεξαρτησία της. Η διεθνής κοινότητα επιδοκίμασε το σθένος του Γάλλου στρατηγού, όμως στο εσωτερικό της χώρας υπήρχαν άνθρωποι που εξοργίστηκαν. Ο OAS (Organisation Armée Secrète – Οργανισμός Μυστικού Στρατού) αποτέλεσε την ακραία έκφραση της οργής αυτής.
Δείτε ακόμα: Πάει με 3 ρόδες το Citroen DS; (+video)
Η παραστρατιωτική οργάνωση, αποτελούμενη από Γάλλους ακροδεξιούς, ιδρύθηκε το 1961 – χρονιά που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για ανεξαρτησία της Αλγερίας. Σύνθημά του; Το «L’Algérie est française et le restera» («η Αλγερία είναι γαλλική και θα παραμείνει»). Η δράση του επεκτεινόταν εκτός από Γαλλία και Αλγερία, σε Ισπανία και Πορτογαλία, περιλαμβάνοντας βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονικά χτυπήματα σε πολιτικούς στόχους. Στις 22 Αυγούστου του ’62, έβαλαν στα κλείστρα τους τον Ντε Γκωλ, ο οποίος, από την εποχή που ήταν στρατηγός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε δεχθεί πάνω από 30 απόπειρες δολοφονίας.
Το σούρουπο εκείνης της Τετάρτης, το Προεδρικό ζεύγος όδευε από το Μέγαρο Ελιζέ στο αεροδρόμιο Ορλί. Η «Déesse» ήταν το επίσημο αυτοκίνητο, με τη συνοδεία να αποτελείται από άλλη μία ολόιδια και δυο μοτοσικλέτες. Θωράκιση και αμυντικά συστήματα δεν υπήρχαν. Και οι 12 οπλοφόροι του OAS το ήξεραν, στήνοντας καρτέρι στην Avenue de la Liberation (Λεωφόρος Ελευθερίας). Οι δυο DS κινούνταν με αρκετή ταχύτητα, περί τα 110 χλμ./ώρα, όταν άρχισαν να δέχονται πυρά.
Συνολικά, έπεσαν 140 σφαίρες, εκ των οποίων οι περισσότερες βρήκαν στόχο. Η DS του Ντε Γκωλ γαζώθηκε, με τα παράθυρα της δεξιάς πλευράς να θρυματίζονται και 3 ελαστικά (κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για όλα) να σκάνε. Εκεί, μπήκε στην εξίσωση η τεχνολογική υπεροχή της υδροπνευματικής ανάρτησης της Citroen, ισοσκελίζοντας τα φορτία και κρατώντας επίπεδο το αμάξωμα, διατηρώντας λειτουργικό το αυτοκίνητο. Ο οδηγός κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο και να διαφύγει από το σημείο, φτάνοντας τελικά στο αεροδρόμιο, όπου ο Ντε Γκωλ και η σύζυγος του παρελήφθησαν από την φρουρά.
Διαβάστε επίσης: Κυνηγητό Ford Cortina με Citroen CX (+video)
Η σκηνή της απόπειρας αναπαρίσταται σοκαριστικά πιστά στην ταινία «Il giorno dello sciacallo» («Η μέρα του τσακαλιού»), του 1973.