Μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει το ABS; (+video)

Μαζί με τη ζώνη ασφαλείας και τους αερόσακους, το ABS είναι το σύστημα που έχει σώσει περισσότερες ζωές από κάθε άλλη εφαρμογή στην αυτοκίνηση, τα τελευταία 30+ χρόνια. Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά το φρενάρισμα (Anti-Lock Braking System) έχει προλάβει ή μετριάσει εκατομμύρια περιστατικά συγκρούσεων, αποτρέποντας καταλήξεις που δίχως την ύπαρξή του θα ήταν τραγικές.

Η λειτουργία του λίγο-πολύ γνωστή: ο οδηγός πατάει τέρμα το φρένο σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τους αισθητήρες και την ηλεκτρονική διαχείριση του ABS να αναλαμβάνουν την επιβράδυνση του αυτοκινήτου, εφαρμόζοντας ακριβώς την ιδεατή δύναμη σε κάθε δισκόπλακα/ταμπούρο ώστε να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα του τροχού. Εν τη απουσία του, όλα τα παραπάνω καλείται να τα κάνει το δεξί (ή και το αριστερό, για τους πολύ προχωρημένους) πόδι του ανθρώπου πίσω από το τιμόνι. Είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας οδηγός αγώνων, που ξέρει να φρενάρει στο απόλυτο όριο δίχως ABS, να κερδίσει τους αισθητήρες και τα λογισμικά;

Τις αποκαλυπτικές απαντήσεις δίνει το κανάλι Driven Media, που δημιουργήθηκε από τον Scott Mansell (ουδεμία σχέση με τον Nigel Mansell). O Βρετανός συμμετείχε από το 2002 έως το 2016 σε διάφορα πρωταθλήματα μονοθεσίων και αγώνων αντοχής, περιλαμβανομένων των Indycars, πριν αποφασίσει να γίνει YouTuber. Με άλλα λόγια, ξέρει πολύ καλά να πατάει όσο πρέπει το πεντάλ του φρένου. Το θέμα είναι αν μπορεί να το κάνει καλύτερο από το ίδιο, το σύστημα, που έχει εξελιχθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Στη διεξαγωγή του πειράματος, βοηθάει ένα Mazda MX-5 NC. Ένα αυτοκίνητο-συνώνυμο του fun to drive, που συχνά-πυκνά έρχεται αντιμέτωπο με οριακά φρεναρίσματα.

Η δοκιμή διεξάγεται σε τρεις φάσεις: στην πρώτη έχει 5 προσπάθειες ένας κανονικός οδηγός χωρίς ABS, μετά αναλαμβάνει ο Mansell επίσης δίχως ηλεκτρονική βοήθεια και στο τέλος, μετριέται η απόσταση πέδησης με το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ενεργοποιημένο. Τα αποτελέσματα; Στη πρώτη προσπάθεια (που στον δρόμο, είναι και η μοναδική), ο μέσος οδηγός «κλώτσησε» το μεσαίο πεντάλ και ταξίδεψε με τους εμπρός τροχούς μπλοκαρισμένους στα 45 μέτρα, μέχρι να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ./ώρα. Η τρίτη προσπάθεια αποδείχθηκε η καλύτερη, αλλά και πάλι χρειάστηκε 39 μέτρα για να σταματήσει, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 42,66 μέτρα.

Ο Mansell από τη μεριά του ξεκίνησε στα 40 μέτρα, έκανε το καλύτερο πέρασμα επίσης στην τρίτη προσπάθεια (37,5 μέτρα) και συνέθεσε ένα μέσο όρο στα 39,66 μέτρα – ακριβώς 3 μέτρα λιγότερα από τον καθημερινό οδηγό. Την επίδοση του ΜΧ-5 με ABS, ωστόσο, δεν κατάφερε να την ξεπεράσει. Για την ακρίβεια, μετά βίας μπόρεσε να την πλησιάσει. Το ιαπωνικό roadster έγραψε 34,15 μέτρα, ρίχνοντας κοντά 3,5 μέτρα στον οδηγό αγώνα και σχεδόν 8 στον κανονικό, στην καλύτερή του προσπάθεια. Η τεράστια διαφορά εντοπίζεται αλλού. Το ABS σταμάτησε το MX-5 σε αυτή την απόσταση, στην πρώτη προσπάθεια. Η διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο πέρασμα του μέσου οδηγού συγκλονίζει, ξεπερνώντας τα 10 μέτρα! Πάνω από 2 φορές το μήκος του αυτοκινήτου, δηλαδή.

Get it on Google Play Download on the App Store