Το πρώτο Mazda 323F, μαζί με την Toyota Celica 4ης γενιάς, είναι τα αυτοκίνητα που ακόμα και σήμερα κρατούν ζωντανή την φλόγα των αναδιπλούμενων φωτιστικών σωμάτων. Τα pop-ups αγγλιστί, ή «φώτα έτσι» (συνοδευόμενα από την ανάλογη κίνηση πάνω-κάτω του χεριού). Πολλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν απροβλημάτιστα στους δρόμους. Αυτό που θα δούμε σήμερα, ανήκει στην άτυχη μεριά των 323.
Διαβάστε επίσης: Ford Sierra RS Cosworth ξύπνησε μετά από 12 χρόνια
Πρωτοκύλησε τους τροχούς του το 1992 και έμεινε ενεργό για παραπάνω από μια δεκαετία, μέχρι το 2003. Σε αυτό το διάστημα, πρόλαβε να διανύσει 188.326 χλμ. – κάτι παραπάνω από 18.000 χλμ. ετησίως δηλαδή. Για απροσδιόριστο λόγο, πέρασε στην απραγία. Και έμεινε εκεί για 17 ολόκληρα χρόνια, με τον χρόνο και τις «βούτες» για ανταλλακτικά να αφήνουν εμφανή τα σημάδια τους πάνω στο ιαπωνικό μικρομεσαίο. Οι προφυλακτήρες απουσιάζουν, ωστόσο το Mazda δεν καταλαβαίνει από τέτοια.
Δείτε ακόμα: Mercedes S-Class ήταν στην απομόνωση 25 χρόνια
Με μια αλλαγή μπαταρίας, βενζίνη και λίγο μαστόρεμα στους ιμάντες και τα μπεκ (που περιλάμβανε καθαρισμό τους με κατσαβίδι), ο 16βάλβιδος 1.500άρης κινητήρας πήρε μπροστά χωρίς πολλούς δισταγμούς! Ακόμα και τα ηλεκτρονικά λειτουργούν μια χαρά, με εξαίρεση το «μονόφθαλμο» παρουσιαστικό λόγω του δεξιού φαναριού που δεν ανοίγει. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που δυσχεραίνουν την εκκίνηση ακόμα και φρέσκου μοτέρ, όχι ενός που ήταν σε λήθη για σχεδόν δυο δεκαετίες. Το ιαπωνικό μοτέρ, όμως, δεν «μάσησε». Μάλιστα, μετά από ένα «ξέπιασμα» στο συμπλέκτη, το 323F έκανε μια κανονικότατη βόλτα!
Δείτε επίσης: VW Passat ντίζελ πήρε μπρος μετά από 17 χρόνια