Μια ιδιαιτέρως ανησυχητική τάση παρουσίας «Μεγάλου Αδερφού» παρατηρείται τελευταία στα αυτοκίνητα, με τη μορφή κρυφών συσκευών εντοπισμού. Τα γνωστά μας GPS trackers κοινώς, που αρκετοί εξ ημών βάζουμε aftermarket για το φόβο των Ιουδαίων. Άλλο να το βάζει ο ιδιοκτήτης, όμως, άλλο να παίρνει αυτοκίνητο και να το έχει από πριν, εν αγνοία του κιόλας. Τί συμβαίνει, λοιπόν, με αυτό το είδος ανερχόμενου αυτοκινητικού «stalking»;
Η εν λόγω μόδα, όπως και πολλές άλλες, μας έρχεται από την Αμερική. Εκεί, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός νέων κατόχων ανακαλύπτουν πως τα αυτοκίνητά τους, έχουν τοποθετημένες συσκευές εντοπισμού. Όχι από το εργοστάσιο, ούτε μέσω των ασφαλιστικών. Trackers που έχουν μπει δίχως την παραμικρή αναφορά στο συμβόλαιο πώλησης ή μίσθωσης, από τον πωλητή ή τον ντίλερ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι συσκευές τοποθετούνται από τους αντιπροσώπους εταιριών χρονομίσθωσης ή ενοικίασης, προκειμένου να έχουν έλεγχο στα οχήματα για πελάτες που τυχόν επιλέξουν να μην τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας. Αν «πέσει πιστόλι», με απλά λόγια. Το θέμα είναι πως ακόμα και σε αυτό το σενάριο, η τοποθέτηση GPS tracker είναι παράνομη. Ο λόγος; Μα φυσικά η απόκρυψη της πληροφορίας από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή, όμως.
Σε πωλήσεις μεταχειρισμένων από ιδιώτες, σοκαρισμένοι επόμενοι κάτοχοι ανακαλύπτουν πως ο προηγούμενος έχει αφήσει αυτό το «δωράκι». Εδώ έχουμε να κάνουμε με κανονικά περιστατικά stalking, όπου ο νέος κάτοχος του οχήματος παρακολουθείται από τον επερχόμενο! Οι λόγοι; Ποικίλουν. Από συναισθηματικό δέσιμο του προηγούμενου κατόχου με το αυτοκίνητο, σε περίπτωση που χρειάστηκε να το πουλήσει λόγω ανάγκης, μέχρι βαρύτερες ψυχικές διαταραχές και κακοποιητικές συμπεριφορές (από πρώην συντρόφους ή συζύγους, φερ’ ειπείν). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για αυτό που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή την παρακολούθηση από επιχειρήσεις.
Τα παράνομα GPS trackers τοποθετούνται συνήθως στη θύρα OBDII, μέσα στο κουτί με τις ασφάλειες. Διαφορετικά μπαίνουν κάτω από το αυτοκίνητο, όπως ανακάλυψε μια τρομαγμένη γυναίκα στο Infiniti της, που της είχε βάλει εντοπιστή ο πρώην της. Κάτι που μας φέρνει στο προφανές ερώτημα: πώς βρίσκουμε αν μας παρακολουθούν;
Καταρχάς, ψάχνουμε τη θύρα OBDII, το πάτωμα του αυτοκινήτου και το εσωτερικό των θόλων. Υπάρχουν και ανάλογες εφαρμογές smartphones, που βοηθούν στον εντοπισμό τους. Αν βρούμε κάτι, το αφαιρούμε επιτόπου και πηγαίνουμε κατευθείαν στο συνεργείο για διαγνωστικό έλεγχο. Κι αυτό γιατί πέρα από το τρομακτικό της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να προκαλέσουν πολλά τεχνικά προβλήματα. Από στράγγιση της μπαταρίας και πτώση της τάσης, μέχρι δυσλειτουργία στα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου. Ευτυχώς στην Ευρώπη ακόμα δεν έχουν ακουστεί παρόμοια σκηνικά, αλλά ένας έλεγχος δεν κάνει κακό.