Μάχιμο το VW ID. Buzz στον τάρανδο (+video)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν επανειλημμένα αποδείξει πως ξέρουν να στρίβουν, παρά το μεγαλύτερο βάρος τους. Το χαμηλό κέντρο μάζας λόγω τοποθέτησης μπαταριών (και ηλεκτροκινητήρων) και το γενικότερα πιο σφιχτό setup των αναρτήσεων αντισταθμίζουν τα περισσότερα κιλά, στις πιο πολλές περιπτώσεις. Μια από αυτές είναι και το VW ID. Buzz, που τα πήγε πολύ καλά δεδομένων των διαστάσεων του.

Το km77.com πήρε τη σύγχρονη μετενσάρκωση του Bulli, στην έκδοση με το μονό ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων και τη μπαταρία των 77 kWh, που πατά σε ελαστικά Continental EcoContact 6 Q διάστασης 235/50/R20 μπροστά και 265/45/R20 πίσω. Με 4.712 χλστ. μήκος και 1.985 χλστ. πλάτος το ID. Buzz ασφυκτιά ελαφρώς στους διαδρόμους, ενώ τα σχεδόν 2 μέτρα ύψους (1.927 χλστ.) δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης – ούτε και οι 2,5 τόνοι που καλούνται να ελιχθούν ανάμεσα στους κώνους. Οι μηχανικοί της VW βέβαια έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην κατανομή, μοιράζοντας ισόποσα το βάρος μεταξύ των αξόνων (50-50). Κάτι που φαίνεται ακόμα και στις αποτυχημένες προσπάθειες στο τεστ αποφυγής ταράνδου.

Το πρώτο πέρασμα επιχειρήθηκε στα 76 χλμ./ώρα και αποδείχθηκε υπεραισιόδοξο, αλλά το ID. Buzz έδειξε τα ταλέντα του με μικρές κλίσεις και αμεσότητα από το σύστημα διεύθυνσης. Καλύτερη προσπάθεια σημειώθηκε στα 71 χλμ./ώρα, καθώς σε όλες τις άλλες η υποστροφή έστελνε το εμπρός μέρος στην εξωτερική μεριά του δεύτερου διαδρόμου. Τα ελαστικά χαμηλής τριβής αποτελούν το μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα, καθώς ειδικά τα στενότερα μπροστινά χάνουν πρόσφυση εύκολα και αναγκάζουν το ESP σε διαρκείς παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δοκιμαστές δίνουν τα καλύτερα σχόλια για τις κλίσεις του αμαξώματος, ιδίως αναλογιζόμενοι πως πρόκειται για αυτοκίνητο 2,5 τόνων και κοντά 2 μέτρα ψηλό-φαρδύ.

Get it on Google Play Download on the App Store