Κυριλέ «σκαπανέας» το νέο Lexus GX (+video)

Τα Lexus είναι πασίγνωστα για την πολυτέλεια, την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Χαρακτηριστικά που συνήθως δύσκολα ταιριάζεις με σκληρές εκτός δρόμου καταστάσεις, εκτός κι αν βάλεις στην κουβέντα αυτοκίνητα σαν τη Mercedes G-Class. Κάτι τέτοιο είχαν στο μυαλό τους οι Ιάπωνες κατά την εξέλιξη του νέου GX, το οποίο ναι μεν βρίθει στοιχείων χλιδής αλλά προάγει το off roading.

Το αυτοκίνητο «φωνάζει» παραδοσιακό 4×4 από την πρώτη ματιά, καθώς αν το κοιτάξεις από το προφίλ είναι ίδιο με το Toyota Land Cruiser 70. Οι οριζόντιες και κάθετες ευθείες γραμμές συνθέτουν ένα σχήμα από τα παλιά, που ταιριάζει γάντι στις δυνατότητες και τον προσανατολισμό του GX550. Η πλατφόρμα TGNA-F είναι καινούργια, αλλά ενστερνίζεται τα θεμελιώδη γνωρίσματα των παλιών, καλών off roaders. Πλαίσιο τύπου σκάλας, σύστημα τετρακίνησης με μπλοκέ διαφορικά και «κοντό» κιβώτιο, άκαμπτοι άξονες, ενισχύσεις στα ευάλωτα σημεία, προστατευτικές ποδιές, ηλεκτρονικά συστήματα με προηγμένα προγράμματα οδήγησης (όπως τα Multi-Terrain Select (MTS), Crawl Control, Downhill Assist Control και 3D Multi-Terrain Monitor), περιμετρικό έλεγχο του αμαξώματος 360 μοιρών, τα πάντα. Το πιο σκληροπυρηνικό Lexus έχει σχεδιαστεί για να καταβροχθίζει βουνά, κι ας είναι όλη η καμπίνα ντυμένη στα δέρματα.

Η ιαπωνική εταιρία πραγματοποίησε την δημοσιογραφική παρουσίαση του μοντέλου στις Η.Π.Α., αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές για την απόδοσή του. Παρά τα 5+ μέτρα μήκους, τα 2,11 μέτρα πλάτους και τα σχεδόν 2,9 μέτρα μεταξονίου, το GX κάνει τα βράχια και τους λόφους να φαντάζουν παιδότοποι. Ειδικά στην έκδοση Overtrail, που προσφέρει ηλεκτρονικό έλεγχο και για το πίσω διαφορικό, διαθέτοντας παράλληλα το Electronic-Kinetic Dynamic Suspension System (που αποσυνδέει τις αντιστρεπτικές), δεν σταματάει πουθενά. Ο twinturbo 3.5 V6 των 354 ίππων και 650 Nm, με την αρωγή του 10τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, χειρίζεται εύκολα τους 2,4 τόνους βάρους, αφήνοντας στις εντυπωσιακές -για τον όγκο του- γωνίες (προσέγγισης 26 μοίρες, αποχώρησης 22 μοίρες, ράμπας 24 μοίρες) και την απόσταση των 27,7 εκατοστών από το έδαφος, τα υπόλοιπα.

Get it on Google Play Download on the App Store