«Κρέμα» το Hyundai Ioniq 6 στον τάρανδο (+video)

Το Hyundai Ioniq 6 μπήκε στο τεστ αποφυγής ταράνδου ως ηλεκτρική ναυαρχίδα και βγήκε από αυτό… ακριβώς έτσι. Με ήπιες αντιδράσεις, «βελούδινη» συμπεριφορά και ροή στην κίνηση του αμαξώματος, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλή παρουσία στα μετρητικά όργανα του km77.com.

Το μεγαλύτερο των Ioniq δοκιμάστηκε στην έκδοση με τους 228 ίππους, όπως προκύπτουν από την παραγωγή του ηλεκτροκινητήρα που τοποθετείται στον και τροφοδοτεί τον πίσω άξονα. Τα ελαστικά φέρουν μεν τον τίτλο «Sport» στην ονομασία (Nexen NFera Sport EV), αλλά δεν παύουν να ανήκουν στην κατηγορία χαμηλής τριβής που φορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η γόμα, δηλαδή, δεν αρέσκεται στην ενθουσιώδη οδήγηση, ενώ το ίδιο -ίσως περισσότερο- ισχύει για τη διάσταση. Το 225άρι πέλμα είναι αρκετά στενό για πισωκίνητο 350 Nm και σχεδόν 230 ίππων, ενώ ακόμα πιο μπόλικο είναι το 55άρι προφίλ γύρω από τις 18άρες ζάντες. Το Ioniq 6 είναι και αρκετά βαρύ, εν πολλοίς λόγω της μεγάλης μπαταρίας των 77,4 kWh, που το κάνει να ξεπερνά τα 1.900 κιλά.

Παρόλα αυτά, δείχνει πολύ καλό πρόσωπο στη δοκιμασία απότομης αλλαγής λωρίδας. Δίχως τη συμβολή της ανάκτησης ενέργειας δυσκολεύεται, όπως κάθε EV, κρατώντας το ταχύμετρο μόλις στα 69 χλμ./ώρα. Όταν όμως μπει το «ηλεκτρικό» φρένο στην εξίσωση, που κόβει σε σημαντικό βαθμό τη φόρα, η ανάρτηση του Ioniq 6 παίρνει τα πάνω της. Ούτως ή άλλως εμφανίζει περιορισμένες κλίσεις, ανεβαίνοντας 3 χλμ./ώρα στο πέρασμα ανάμεσα στους κώνους. Τα 72 χλμ./ώρα ήρθαν άκοπα, ενώ πραγματικά για «μια τρίχα» δεν μπόρεσε να πιάσει τα 74 και τα 76 χλμ./ώρα. Ανεπαίσθητες επαφές με τους κώνους στέρησαν μια ακόμα καλύτερη επίδοση, δίχως να χαλάσουν την πειστική παρουσία του Ioniq 6 στην απότομη μεταφορά βάρους.

Get it on Google Play Download on the App Store