Κινεζικό ηλεκτρικό γονάτισε στον τάρανδο (+video)

Αναμφισβήτητα τα κινεζικά αυτοκίνητα λάμπουν με την πρόοδό τους, ειδικά όταν θυμηθούμε πού βρίσκονταν πριν 10 χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως μπορούν να κοντράρουν παντού και πάντα τους Ευρωπαίους. Το τεστ αποφυγής ταράνδου και το BYD Han αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το Han είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μοντέλο για τον Κινέζο κατασκευαστή, όντας επιφορτισμένο με τον ανταγωνισμό των BMW i5 και Mercedes EQE. Σε σχέση με τις δυο Γερμανίδες, το Han προσφέρει 517 ίππους από 2 ηλεκτροκινητήρες και 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δλ. κοστίζοντας λιγότερο από τις βασικές τους εκδόσεις. Συν τοις άλλοις παίρνεις και μια σεβαστής χωρητικότητας μπαταρία 85,4 kWh, που χαρίζει αυτονομία 521 χλμ. (σε κύκλο WLTP, όχι τον κινεζικό CLTC). Με λίγα λόγια αγοράζεις ένα -θεωρητικά- κορυφαίου επιπέδου ηλεκτρικό μεγαλομεσαίο (4,99 μέτρα μήκος), σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τις βασικές i5, EQE και Porsche Taycan.

Το θέμα είναι πως η ρήση του «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα. Παρότι το Han φοράει σπορ ελαστικά (Michelin Pilot Sport 4 245/45/R19), δεν καταφέρνει να αντισταθεί στο κάλεσμα της υποστροφής. Στα 77 χλμ./ώρα δεν μπόρεσε να στρίψει καν προς τον τρίτο διάδρομο, παρασέρνοντας μαζί του αρκετούς κώνους από τον δεύτερο. Η λιμουζίνα της BYD τελικά ολοκλήρωσε την απότομη αλλαγή πορείας στα 70 χλμ./ώρα, αν και για πολύ λίγο θα μπορούσε να έχει σημειώσει 74 χλμ./ώρα. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να «ματσάρει» την Mercedes EQE 350, που είχε περάσει με αυτή την ταχύτητα. Στα 70 χλμ./ώρα ωστόσο, το Han βλέπει την πλάτη της.

Get it on Google Play Download on the App Store