Καθ’ οδόν το αυτοκρατορικό Toyota Century SUV

Ένα SUV που θα ανταγωνίζεται τις BMW X7, Mercedes GLS και Range Rover ετοιμάζει η Toyota, καθώς εξελίσσει την crossover εκδοχή της ναυαρχίδας Century! Με κάθε επισημότητα πια, καθώς το ανακοίνωσε ο Chief Branding Officer της εταιρίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δυο νέων MPV για την ιαπωνική αγορά.

Ο Simon Humphries από το πουθενά έριξε την -όχι τόσο μεγάλη- «βόμβα», λέγοντας: «Το Century είναι η απόλυτη εμπειρία σοφέρ, αλλά θα πρέπει επίσης να εξελιχθεί καθώς προχωράμε προς το μέλλον. Και αργότερα μέσα στη χρονιά, ελπίζω να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας με μια νέα προσθήκη στη γκάμα του. Θα είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό βήμα στην αποστολή μας να αλλάξουμε το μέλλον των αυτοκινήτων». Μια ιδέα από αυτό μας δίνουν τα renderings του Kolesa, που προσαρμόζουν την «ιαπωνική Rolls-Royce» στις απαιτήσεις των SUV. Οι Ιάπωνες αναφέρουν πως οι διαστάσεις θα είναι πληθωρικές, με το μήκος να φτάνει τα 5.200 χλστ., το πλάτος τα 1.950 χλστ., το ύψος τα 1.750 χλστ. και το μεταξόνιο τα 3.000 χλστ. Συγκριτικά, το Century είναι λίγο πιο μακρύ (5.330 χλστ. μήκος, 3.039 χλστ. μεταξόνιο) και -αναμενόμενα- σημαντικά πιο κοντό (1.505 χλστ.).

 

 

Στα μηχανικά μέρη τώρα, το Century SUV ενδέχεται να μην έχει το κινητήριο σύνολο του σεντάν. Εκεί, μια υβριδική σύμπραξη ενός ατμοσφαιρικού V8 5.0 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα παράγει συνδυαστικά 431 ίππους και 510 Nm. Για το Century SUV όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλεγεί ο επίσης υβριδικός κινητήρας των Lexus LC 500h και LS 500h, που αποτελείται από έναν ατμοσφαιρικό 3.5 V6 και ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 359 ίππων/500 Nm. Τα αίτια εντοπίζονται στο βάρος και τη χωροταξία, καθώς η Toyota αφενός θέλει να κρατήσει τη ζυγαριά κοντά στους 2,2 τόνους, αφετέρου να προσφέρει τετρακίνηση. Ο κινητήρας του Century δεν συνεργάζεται με σύστημα AWD, οπότε η επιλογή εκείνου από τη Lexus φαντάζει ιδανική επιλογή.

Το Century SUV θα κάνει το ντεμπούτο του προς το τέλος του 2023, με τιμή που φημολογείται ότι θα είναι χαμηλότερη του σεντάν. Γύρω στα 15 εκατ. γεν (95.500 ευρώ) υπολογίζεται ότι θα κοστίζει στην εγχώρια αγορά, τη στιγμή που η λιμουζίνα εκκινεί από τα 20 εκατ. γεν (127.300 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store