Οι λειτουργίες συνδεσιμότητας είναι πια τόσο αναπόσπαστο στοιχείο των καινούργιων αυτοκινήτων, που έχουν φτάσει να αποτελούν μέχρι λόγο αγοράς! Apple CarPlay, Android Auto πρωτίστως και Amazon Alexa δευτερευόντως, μαζί με σύνδεση WiFi, είναι χαρακτηριστικά που συναντάμε στο βασικό εξοπλισμό ολοένα περισσότερων μοντέλων. Και από ό,τι φαίνεται, αποτελούν την καλύτερη «κερκόπορτα» για τα προσωπικά μας δεδομένα.
Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του The Intercept, έφερε στο φως της δημοσιότητας μια κίνηση-σταθμό που έκανε η Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων των Η.Π.Α. Πρόσφατα έγγραφα αποδεικνύουν πως οι Αμερικανοί έδωσαν 456.000 δολάρια σε μια σουηδική εταιρία τεχνολογίας, ονόματι MSAB. Η εν λόγω επιχείρηση ειδικεύεται στην εξαγωγή πληροφοριών από ψηφιακά μέσα. Με άλλα λόγια, στο χακάρισμα. Η MSAB, λοιπόν, έχει εξελίξει ένα καινοτόμο κιτ, που μπορεί να συνδεθεί με το αυτοκίνητο και να «σπάσει» κάθε ψηφιακή άμυνα, ανασύροντας οποιοδήποτε δεδομένο έχει καταχωρηθεί ποτέ στο όχημα. Συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων smartphone.
Από τη στιγμή που ένα κινητό θα συνδεθεί με το αυτοκίνητο, είτε ασύρματα (Bluetooth και οι ανωτέρω λειτουργίες των Apple, Google και Amazon) είτε ενσύρματα (θύρα USB), όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτό είναι «στον αέρα»! Μηνύματα, αρχεία κλήσεων, emails, τοποθεσίες, ιστορικό αναζητήσεων, τα πάντα βγαίνουν «πιάτο», ουσιαστικά περιμένοντας κάποιον χάκερ να τα κάνει ό,τι θέλει. Το κιτ iVe της MSAB προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αρχικά στα Τελωνεία και τη Συνοριοφυλακή των Η.Π.Α. Φυσικά, οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία χρειαστεί τα δεδομένα (FBI ας πούμε), δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στη συνεργασία.
Εκτός των προσωπικών δεδομένων, το iVe μπορεί να δει και την ίδια τη χρήση του αυτοκινήτου. Ταχύτητα, κατανάλωση, διανυθείσα απόσταση, μέχρι πότε ενεργοποιήθηκαν τα φώτα ή ανοιγόκλεισαν πόρτες/πορτμπαγκάζ! Και εννοείται, όλα τα δεδομένα του GPS. Οι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν πως ακόμα κι αν ο χρήστης επιλέξει να μην δώσει πρόσβαση σε μηνύματα ή επαφές (όταν το συνδέετε μόνο για τη μουσική, λόγου χάρη), από τη στιγμή που το smartphone συνδεθεί στο αυτοκίνητο άπαντα είναι διαθέσιμα!
Όπως δηλώνει ο Ben LeMere, ιδρυτής της εταιρίας τεχνολογίας Berla: «Ο κόσμος νοικιάζει αυτοκίνητο, κάνει τις βόλτες του, κι ούτε σκέφτεται πού πηγαίνει και τι καταγράφει το όχημα. Βάζει το κινητό του να φορτίσει και, πράγματι, φορτίζει. Απλά, ταυτόχρονα, αντλεί όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτό.» Συνέχισε δε, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Κάποια στιγμή πήραμε ένα νοικιάρικο Ford Explorer από το αεροδόμιο Marshall, στη Ουάσινγκτον. Βρήκαμε 70 διαφορετικές συσκευές να είχαν συνδεθεί σε αυτό και καταφέραμε να ανακτήσουμε τα δεδομένα από όλες! SMS, κλήσεις, επαφές, τραγούδια, μουσικές προτιμήσεις, ακόμα και ποσταρίσματα σε Facebook και Twitter!»