Η δύναμη των social media είναι τέτοια, που -αρκετά κυριολεκτικά- ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Έχουμε δει καριέρες καλλιτεχνών και αθλητών να τερματίζονται, έπειτα από «φάλτσα» σε Twitter, Facebook και YouTube. Η δύναμη, όμως, προϋποθέτει και προσοχή. Ειδικά όταν κάποιος μπορεί να βρει ένα σωρό νομικά «παραθυράκια» και να σε πάρει στο κατόπι.
Ο Tran Van Hoang είναι ένας πολύ γνωστός YouTuber στο Βιετνάμ, με περισσότερους από 450.000 συνδρομητές στο κανάλι του. Ο Hoang, λοιπόν, πρόσφατα απέκτησε ένα VinFast Lux A2.0 (αυτό στην κεντρική φώτο). Το τοπικό αντίστοιχο στη BMW Σειρά 5. Η αναφορά στο βαυαρικό μεγαλομεσαίο δεν είναι τυχαία, καθώς η VinFast -η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας- χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της BMW από τις προηγούμενες Σειρά 5 και X5, για να κατασκευάζει τα Lux A2.0 και Lux SA2.0 SUV. Οι Βιετναμέζοι συνεργάστηκαν επίσης με Pininfarina, Bosch και Siemens για την κατασκευή των δυο μοντέλων τους, δείγμα της σοβαρότητας που διέπει το εγχείρημα.
Οι στόχοι της εταιρίας περιλαμβάνουν πωλήσεις 500.000 μονάδων ετησίως και «άνοιγμα» σε μεγάλες αγορές, όπως αυτές του Καναδά και των Η.Π.Α. Όσα είπε ο Hoang στο κανάλι του για το Lux A2.0 αντιμετωπίστηκαν ως πιθανή τροχοπέδη στα εμπορικά πλάνα, με αποτέλεσμα να καλέσει την αστυνομία το νομικό τμήμα της εταιρίας! Σύμφωνα με τους δικηγόρους της VinFast, τα παράπονα του πελάτη τους για ανισομεγέθεις αρμούς σε αμάξωμα και πόρτες, θορύβους από τα φρένα, τριγμούς από το εσωτερικό και λοιπά ζητήματα ποιότητας, ζημιώνουν την εικόνα της εταιρίας. Ως αποτέλεσμα, το επίμαχο video αφαιρέθηκε από το κανάλι του Hoang.
Βέβαια, στο φινάλε «μπούμερανγκ» γύρισε η κατάσταση για την αυτοκινητοβιομηχανία του δισεκατομμυριούχου μάλλον Pham Nhat Vuong. Καταρχάς, το video μπορεί να αφαιρέθηκε από το συγκεκριμένο κανάλι, όμως στο υπόλοιπο YouTube παίζει κανονικά. Οπότε, ωραιότατη τρύπα στο νερό. Δεύτερον, το όλο ζήτημα πήρε έκταση στο Facebook και συγκέντρωσε πάνω από 23.000 σχόλια στη σελίδα της VinFast, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αρνητικά για την εταιρία («παραβίαση της ελευθερίας του λόγου» κλπ). Γιατί η δύναμη θέλει προσοχή, αλλά και από τις δυο πλευρές.