«Κατάληψη» οι Ιάπωνες στις πιο αξιόπιστες μάρκες!

Η φήμη των γιαπωνέζικων αυτοκινήτων περί αξιοπιστίας δεν βγήκε τυχαία, ούτε εν μια νυκτί. Οι Ιάπωνες έχτιζαν αυτό το «κάστρο» επί δεκαετίες, μοντέλο-μοντέλο. Και τα θεμέλια είναι τόσο γερά, που στέκουν απροβλημάτιστα μέχρι σήμερα.

Σε έρευνα αξιοπιστίας που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Καταναλωτών και Χρηστών (Organization of Consumers and Users/ΟCU) για την ευρωπαϊκή αγορά, οι ιαπωνικές εταιρίες κάνουν κατάληψη στην πρώτη δεκάδα. Πάνω από 52.430 οδηγοί και κάτοχοι αυτοκινήτων, σε 5 διαφορετικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους στη χρήση και συντήρηση των οχημάτων τους, χαρίζοντας άλλη μια πρωτιά στους εκπροσώπους από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Lexus αναδείχθηκε ως η πιο αξιόπιστη όλων, καταφέρνοντας ένα εξαιρετικό σκορ 95 πόντων με άριστα το 100. Ακολούθησε η Subaru με 93 πόντους και η Toyota με 91, κλείνοντας το θριαμβευτικό «1-2-3» για την Ιαπωνία. Έχει και συνέχεια, όμως.

Στην 4η θέση βρέθηκε η Mitsubishi, στην 6η η Suzuki, στην 8η η Honda και στην 9η η Mazda, συνθέτοντας ένα κυριαρχικό 7/10 υπέρ της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Kia (5η) και Hyundai (7η) ήταν οι δυο κατασκευαστές που χάλασαν το σερί των «σαμουράι», ενώ μοναδική ευρωπαϊκή παρουσία είναι εκείνη της SEAT, στη 10η θέση. Πέραν της πρώτης δεκάδας και μέχρι το κλείσιμο του top 20 συναντάμε κατά σειρά τις Dacia, Skoda, DS, VW, Smart, Peugeot, Mercedes, BMW και MINI.

Εντελώς αντίθετη εικόνα από τις Lancia, Chevrolet, Jaguar, Land Rover και Alfa Romeo, όπου όλες σκόραραν λιγότερους από 68 πόντους και βρέθηκαν στο τέλος της κατάταξης. Χειρότερη όλων αποδείχθηκε η Tesla, με μόλις 60 πόντους στους 100. Σύμφωνα με τα στοιχεία του OCU συχνότερη βλάβη στα νέα αυτοκίνητα είναι τα ηλεκτρικά (17%), ακολουθούν τα φρένα (13%), τα ηλεκτρικά (8%), ο κινητήρας (8%), το τιμόνι και η ανάρτηση (7%), ενώ οι λιγότεροι προβληματισμοί πηγάζουν από τον κλιματισμό (6%). Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τα αυτοκίνητα που χαλάνε λιγότερο, είναι με διαφορά τα full hybrid. Μια δεκάδα μοντέλων αυτής της τεχνολογίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 95 βαθμούς, περιλαμβανομένων των Lexus RX, Toyota Corolla και RAV4.

Get it on Google Play Download on the App Store