Λογική αιτία για να το κάνει κάποιος μπορούμε να βρούμε στις εξής περιπτώσεις: το ξεκίνημα σε ανηφόρα με αυτόματο, όπου το αριστερό πόδι στο φρένο και το δεξί στο γκάζι προσομοιώνουν την διαδικασία της εκκίνησης με χειρόφρενο στα χειροκίνητα, και την εκκίνηση σε αγώνα dragster – πάντα για αυτόματο κιβώτιο. Ειδικά για το τελευταίο γεγονός, τα συστήματα launch control έχουν μετατρέψει σε παιχνιδάκι τις επιταχύνσεις 0-100 χλμ./ώρα. Αυτοί ήταν οι λογικοί…λόγοι του συνδυασμού γκάζι-φρένου.
Δείτε ακόμα: Πώς ξεκινάμε σε βρεγμένη ανηφόρα;
Επειδή, όμως, στην Αμερική η λογική πολλές φορές παίρνει «ρεπό», υπάρχουν τα burnouts να ταλαιπωρούν συστήματα πέδησης και μετάδοσης. Η διαδικασία είναι -φαινομενικά-απλή: τσιμπάς το φρένο τόσο όσο να περιστρέφονται οι τροχοί, αλλά να μην επιταχύνει το αυτοκίνητο. Πατάς τέρμα το γκάζι, ώστε η ισχύς του κινητήρα να υπερισχύσει της δύναμης πέδησης, οι τροχοί περιστρέφονται, το ίδιο κάνουν και οι δισκόπλακες με τις δαγκάνες να τις πιέζουν, το αυτοκίνητο κινείται ελάχιστα και τα πίσω ελαστικά εξαϋλώνονται (το ίδιο μπορεί να γίνει και σε μπροστοκίνητο, με την ανάλογη χρήση του χειρόφρενου). Το αποτέλεσμα; Ένα εντυπωσιακό σύννεφο καπνού. Το αποτέλεσμα στα μηχανικά μέρη;
Διαβάστε επίσης: Να τι γίνεται όταν τραβάς ηλεκτρικό χειρόφρενο εν κινήσει (+video)
Όπως απεικονίζει γλαφυρά το παρακάτω video, η όλη «ιεροτελεστία» εκτός από τα λάστιχα βασανίζει και τα δισκόφρενα (όχι ότι η μετάδοση πάει πίσω), τα οποία δυνητικά μπορούν να τυλιχτούν μέχρι και στις φλόγες.