Η VinFast πουλάει αυτοκίνητα στον εαυτό της

Το αφήγημα με τις start up αυτοκινητοβιομηχανίες πολλές φορές δεν συνοδεύεται από δράκο. Πράγματι, πολλές νεότευκτες εταιρίες -κυρίως από την Κίνα- έχουν κατορθώσει να μπουν στον αυτοκινητικό χάρτη, εκμεταλλευόμενες πρωτίστως το κλίμα της ηλεκτροκίνησης. Κάπως έτσι έγινε υπερδύναμη η Tesla, που έδειξε το δρόμο σε κάθε φιλόδοξο μια 15ετία πριν. Αυτό το πρότυπο είχαν υπόψη οι Βιετναμέζοι της VinFast, αλλά δεν τους έχει «βγει» ούτε στο ελάχιστο.

Το project από το Βιετνάμ ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2017, από τον ντόπιο δισεκατομμυριούχο Pham Nhat Vuong, αποτελώντας μέλος του ομίλου Vingroup. Αρχικός στόχος ήταν η δημιουργία 5 εργοστασίων (!) σε τοπικές πόλεις, όπου θα παράγονταν σε ετήσια βάση και με χρονικό ορίζοντα το 2025 περί τις 500.000 αυτοκίνητα, τα περισσότερα από αυτά ηλεκτρικά. Για να τονώσουν την εικόνα των προϊόντων της, η VinFast έφτασε στο σημείο μέχρι να «λαδώσει» δημοσιογράφους προκειμένου να αλλάξουν τις κριτικές τους! Τακτικές που δεν έχουν αποδώσει τίποτα εμπορικά, με τα στοιχεία των πωλήσεων να φέρνουν την πρώτη βιετναμέζικη αυτοκινητοβιομηχανία στα πρόθυρα του λουκέτου.

Σε μια προσπάθεια να το αποφύγουν, οι ιθύνοντες της εταιρίας έχουν προβεί σε μια άλλη αμφιβόλου έμπνευσης ενέργεια. Όπως αποκαλύπτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Η.Π.Α. (η περίφημη SEC/ Securities and Exchange Commission), η VinFast κάνει μια -όχι τόσο- ευφάνταστη «λαδιά» προς ενίσχυση της χρηματιστηριακής της αξίας, η οποία ξεπέρασε πρόσκαιρα τα επίπεδα των Ford-General Motors συνδυαστικά! Η έρευνα της SEC φανέρωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων της VinFast, προήλθε από ενδοεταιρική συννενόηση. Συγκεκριμένα, από τις 11.300 αυτοκίνητα που ανακοίνωσαν ως πωλήσεις στα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, πάνω από 7.000 κατέληξαν στην Green and Smart Mobility. Ποια είναι αυτή; Εταιρία ταξί υπό τον έλεγχο του VinGroup, που κατέχει και τη VinFast. Κοντολογίς, τα νούμερα των πωλήσεων «φούσκωσαν» από συναλλαγές μεταξύ δυο όμορων θυγατρικών!

Ακόμα πιο βαρβάτη παρατυπία ενδεχομένως κρύβεται στο μετοχικό κεφάλαιο της VinFast, το οποίο αριθμεί 2,3 δις κομμάτια. Αυτά τα 2+ δις μετοχές, συν τα αποτελέσματα των πωλήσεων, είναι οι δυο κύριοι λόγοι που η αξία της βιετναμέζικης φίρμας βρίσκεται ασύλληπτα ψηλά στη Wall Street. Οι έλεγχοι της SEC, ωστόσο, δείχνουν πως και εδώ έχουμε πλασματική εικόνα. Από τα 2,3 δις μετοχές, γύρω στο 1,2 δις ανήκουν στο Vingroup. Άλλο 1,1 δις ανήκει στη Vietnam Investment Group, η οποία επίσης τελεί υπό την ιδιοκτησία του Vuong. Συνολικά, το 99,7% των μετοχών της VinFast βρίσκεται στα χέρια είτε της μητρικής είτε συγγενικής εταιρίας.

Get it on Google Play Download on the App Store