Το 2014 η παρουσία του ηλεκτρονικού συστήματος ευστάθειας (κατά κόρον γνωστό ως ESP) έγινε υποχρεωτική για κάθε νέο μοντέλο που ταξινομείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 2 χρόνια νωρίτερα, το ίδιο είχε συμβεί στις Η.Π.Α. Σκοπός του συστήματος είναι να χαλιναγωγεί τις τάσεις εκτροπής/ανατροπής του οχήματος από την πορεία με την -μικρομετρικής ακρίβειας- χρήση των φρένων. Τότε πολλοί ενθουσιώδεις οδηγοί διαμαρτυρόντουσαν, καθώς υπήρχαν (και ακόμα υφίστανται) αυστηροί αλγόριθμοι σε σπορ μοντέλα, που παρεμβαίνουν βιαστικά και αλλοιώνουν την εμπειρία της οδήγησης. Αρκετοί κατασκευαστές προσφέρουν την πλήρη απενεργοποίησή του, ωστόσο οι περισσότεροι αρκούνται στην μερική – η οποία, στην ουσία, απλά απενεργοποιεί το antispin.
Δείτε ακόμα: To Audi A7 νίκησε τον… τάρανδο (+video)
Μεταφερόμαστε στο Μεξικό, όπου το ESP αποτελεί ακόμα προαιρετικό εξοπλισμό στα καινούργια αυτοκίνητα. Όπερ σημαίνει πως ένας «θερμός» οδηγός έχει το αποκλειστικό προνόμιο του έλεγχου. Το ποσοστό αυτού, ωστόσο, φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διαθέσεις του οχήματος, όπως πολύ παραστατικά αποτυπώνεται στo τεστ αποφυγής ταράνδου του Nissan Kicks.
To Κicks έχει αναλάβει την αντικατάσταση του Juke στις αγορές της αμερικανικής ηπείρου, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού. Πώς τα κατάφερε, λοιπόν, στην δοκιμή απότομης αλλαγής λωρίδας με 65 χλμ./ώρα;
Διαβάστε επίσης: Η Mercedes X-Class διέπρεψε σε τεστ αποφυγής εμποδίου (+video)
Εξοπλισμένο με ESP, όχι άσχημα. Σήκωσε ελαφρώς τροχό, χτύπησε κι έναν κώνο, αλλά δεν υπήρξαν περαιτέρω «παρατράγουδα». Δίχως το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, πρακτικά παρακολουθούμε άλλο αυτοκίνητο. Με το που ο οδηγός στοχεύσει την είσοδο του δεύτερου διαδρόμου, το Kicks γέρνει ανεξέλεγκτα και φτάνει ένα βήμα (και δυο τροχούς) μακριά από το ντεραπάρισμα. Ο δοκιμαστής προλαβαίνει να το επαναφέρει, με το βλέμμα του ύστερα από το πέρας της δύσκολης στιγμής να μας πείθει για την σημαντικότητα του ESP, η οποία συναγωνίζεται με άνεση αυτή του ABS.
Από το 8.50 και έπειτα τα «ακροβατικά»