Η Jeep εξελίσσει ηλεκτρικό SUV 600 ίππων

Η Jeep άργησε σχετικά να μπει στις ράγες της ηλεκτροκίνησης, αλλά πλέον εργάζεται πάνω στην εξέλιξη της δικής της «υπερταχείας». Ενός ηλεκτρικού SUV 600 ίππων, που θα αναλάβει να πάρει στο κατόπι τις BMW iX και Mercedes EQE SUV.

Το Wagoneer S έχει ήδη επιβεβαιωθεί και παρουσιαστεί -κατά μια έννοια- από τους Αμερικανούς, σε μορφή προ-παραγωγής. Για την ακρίβεια η Jeep έχει δημοσιεύσει 3 φώτο από το επερχόμενο EV της, στο οποίο δεσπόζει η φωτιζόμενη μάσκα, οι αεροδυναμικές γραμμές και το επιβλητικό παρουσιαστικό. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ακόμα μένουν στα συρτάρια της, αλλά πληροφορίες εκ των έσω δίνουν σημαντικό εύρος προδιαγραφών για την ηλεκτρική ναυαρχίδα της αμερικανικής φίρμας. Σύμφωνα με αυτές το Wagoneer S βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Large της Stellantis, εξοπλιζόμενο με διάταξη διπλών ηλεκτροκινητήρων (ένας εμπρός, ένας πίσω).

Η συνδυαστική απόδοση τοποθετείται στα επίπεδα των 600 ίππων, δηλαδή στα ίδια με της κορυφαίας έκδοσης της iX. Η M60 παράγει 619 ίππους και 1.100 Nm από την επίσης δικινητήρια διάταξη του συνόλου της, οπότε κάπου εκεί θα πρέπει να περιμένουμε τη ροπή και το Wagoneer S. Η iX βέβαια έχει δυο ακόμα εκδόσεις (40 και 50, με μονό και διπλό μοτέρ), στους 326 και 523 ίππους. Προς το παρόν δεν γνωστοποιείται αν το Wagoneer S θα διαθέτει ποικιλία στη γκάμα, με κάποια παραλλαγή χαμηλότερης ισχύος ή μονού ηλεκτροκινητήρα, ούτε η χωρητικότητα της μπαταρίας. Παίρνοντας ως οδηγό την BMW πάντως, σίγουρα μιλάμε για συστοιχία τουλάχιστον 100 kWh (111,5 kWh στην iX).

Το 5μετρο SUV αναμένεται να ταξιδεύει για πάνω από 640 χλμ. με μια φόρτιση, αν και η μέτρηση αφορά τα στάνταρ EPA. Κάτι που σημαίνει πως στο δικό μας κύκλο WLTP μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω, δεδομένου πως οι Αμερικανοί τηρούν κατά τι πιο αυστηρή στάση στις περιβαλλοντικές μετρήσεις. Το ντεμπούτο του Wagoneer S προγραμματίζεται για το 2024, στην Αμερική. Στην Ευρώπη θα αργήσει ελαφρώς, με την πρεμιέρα να τοποθετείται για το 2025.

Get it on Google Play Download on the App Store