Η AMG A 45 «αδειάζει» το WRX STI (+video)

Τα δυνατά τετρακίνητα οικογενειακά αποτελούσαν ανέκαθεν πεδίο σύγκρουσης, μεταξύ Ιαπωνίας και Γερμανίας. Από τη μία πλευρά τα Mitsubishi Lancer Evo και Subaru Impreza STI, από την άλλη τα Audi S3, S4, RS 2, RS 3, RS 4 και ούτω καθεξής. Ο ερχομός της Mercedes-AMG A 45, το 2013, άλλαξε τις ισορροπίες. Η ενίσχυση που ακολούθησε το facelift της A-Class 3ης γενιάς, ανέτρεψε εντελώς τα δεδομένα.

Δείτε ακόμα: Mercedes-AMG A45 S «ξεραίνει» το Audi RS 4 (+video)

Η Στουτγκάρδη παρουσίασε ένα hot hatch, που από 2 λίτρα απέδιδε 381 ίππους. Μια αναλογία 190,5 ίππων/λίτρο, που προσέφερε στην A 45 ίδια ειδική ισχύ με την Bugatti Chiron! Οι επιδόσεις ήταν επίσης επιπέδου supercar, με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,2 δλ.! Ξάφνου, τα 310 άλογα και 5,2 δλ. για την ίδια μέτρηση του Subaru WRX STI έγιναν λίγα. Η Mercedes τοποθέτησε απέναντι στη Subaru ένα τετρακίνητο «όπλο» σχεδόν 400 ίππων, με 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και ηλεκτρονικά που προσέφεραν 4 διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας στον οδηγό.

Το WRX STI επέμεινε στην παράδοση, με 6άρι χειροκίνητο, Symmetrical All Wheel Drive και ελεγχόμενο κεντρικό διαφορικό με DCCD (Driver’s Control Centre Differential). Όπως θα δούμε στο video που δημοσίευσε το Best Motoring, η παράδοση και η κληρονομιά δεν αρκούν απέναντι στο συνδυασμό τεχνολογίας-ισχύος.

Δείτε επίσης: Subaru Impreza 22B vs Mitsubishi Evo 6 TME: Συνάντηση γιγάντων (+video)

Οι Ιάπωνες το μοναδικό μείον που αναφέρουν για την A 45 είναι η σχετική έλλειψη πρόσφυσης από τα ελαστικά. Φρένα, κλίσεις αμαξώματος, αμεσότητα συστήματος διεύθυνσης, γκάζι, διαχείριση ισχύος, οτιδήποτε σχετίζεται με την απόδοση σε στροφές και ευθεία αποβαίνει υπέρ της Mercedes! Το STI στροφάρει παραπάνω, παίρνει και τους πόντους της αγνότητας λόγω χειροκίνητου, όμως όταν κληθεί να κυνηγήσει/μείνει μπροστά από την A45 ηττάται κατά κράτος!

 

Get it on Google Play Download on the App Store