Η Lotus ήρθε πρακτικά από το πουθενά και άφησε τον κόσμο της αυτοκίνησης άφωνο, με την παρουσίαση της Evija. Ενός hypercar 2.000 ίππων, που τοποθετείται στην κορυφή των ισχυρότερων αυτοκινήτων παραγωγής στα χρονικά. Επειδή, όμως, πρόκειται για Lotus, η ουσία βρίσκεται στον τρόπο που η τεράστια ισχύς μεταφέρεται εντός στροφών.
Δείτε ακόμα: Η Lotus Esprit επιστρέφει με 550 άλογα!
Τεράστιο ρόλο σε αυτό το κομμάτι παίζει η αεροδυναμική μελέτη, η οποία αντλεί άκρατη έμπνευση από τις χρυσές εποχές των Άγγλων στη Formula 1. Ενεργά panels στο εμπρός και το πίσω μέρος, αλλά και το πάτωμα, φροντίζουν για την παραγωγή της απαραίτητης κάθετης δύναμης. Το τρίπτυχο πατώματος-διαχύτη-διαμόρφωσης ουράς, με τα δυο τούνελ Venturi που σχηματίζονται, δημιουργούν το ground effect (τακτική που έχει απαγορευθεί στην F1 από τις αρχές της δεκαετίας του 80). Η πτυσσόμενη αεροτομή ενσωματώνει τεχνολογία DRS (Drag Reduction System), προς όφελος της αύξησης τελικής ταχύτητας μέσω της μείωσης του συντελεστή οπισθέλκουσας.
Ο επικεφαλής αεροδυναμιστής της Lotus, Richard Hill, μας εξηγεί πολύ παραστατικά: «τα περισσότερα αυτοκίνητα ουσιαστικά χτυπάνε τον αέρα, προσπαθώντας να περάσουν από μέσα του. Η Evija κυριολεκτικά τον αναπνέει. Το εμπρός μέρος λειτουργεί ως εισπνοή και το πίσω ως εκπνοή. Δεν τον αντιμετωπίζει σαν έναν αντίπαλο που πρέπει να νικήσει, αλλά σαν ζωτικό στοιχείο της κίνησής της». Το παρακάτω video μας βάζει απολύτως στο νόημα.
Διαβάστε επίσης: Ferrari 458 τρώει ξύλο από Lotus με μοτέρ Honda K20 (+video)
Να θυμίσουμε πως η Evija αποδίδει 2.000 ίππους και 1.700 Nm ροπής, από 4 ηλεκτροκινητήρες – έναν ανά τροχό. Παρά το βάρος της ηλεκτροκίνησης, η ζυγαριά σταματάει στα μόλις 1.680 κιλά και είναι από τους κύριους λόγους που η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα υπολογίζεται σε λιγότερο από 3 δλ. και η τελική πάνω από τα 320 χλμ./ώρα.