GPS έστειλε οδηγό κατευθείαν σε λίμνη

Έχουμε 2023 κι ακόμα ο κόσμος δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιεί GPS. Πρώτος και απαράβατος κανόνας: δεν είναι πανάκεια. Καλοί οι χάρτες και η δορυφορική εποπτεία, αλλά όλα μπορούν να «φαλτσάρουν». Και δεν μιλάμε μόνο για τις κλασικές περιπτώσεις βλάβης, όπως να σε βάλει ανάποδα σε μονόδρομο. Μέχρι ολόκληρη λίμνη μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα ηλεκτρονικά. Το θέμα, όμως, είναι να το κάνει ο άνθρωπος.

Αυτός στο τιμόνι ενός Toyota Camry, για παράδειγμα, δεν υποψιάστηκε ότι κάτι πήγαινε λάθος, όταν οι οδηγίες του συστήματος πλοήγησης τον έβγαλαν σε χωματόδρομο. Ο οδηγός του ιαπωνικού σεντάν πήγαινε παραγγελία στον προορισμό της, σε προάστιο της Μασαχουσέτης, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις που το έδινε η φωνή του navigation. Εντύπωση δεν του έκανε καμία, ούτε όταν βρέθηκε εν μέσω δασικών δρόμων να περιδιαβαίνει δέντρα και χώματα. Όπως δήλωσε αργότερα στην αστυνομία, πίστευε πως το GPS τον κατεύθυνε μέσα από κάποιου είδους παράκαμψη προκειμένου να έφτανε στον προορισμό του νωρίτερα. Μπορεί και να ίσχυε κάτι τέτοιο, αν δεν μεσολαβούσε λίμνη.

Η διαδρομή του Camry περιλάμβανε κανονικό off roading, με αρκετά χιλιόμετρα περιήγησης πέραν της ασφάλτου. Μια βόλτα που διακόπηκε απότομα, όταν στο διάβα του τετράθυρου Toyota βρέθηκε ένα απροσπέλαστο υδάτινο εμπόδιο. Η διαδρομή που είχε χαράξει το GPS οδηγούσε σε λίμνη, η οποία για κάποιο λόγο δεν εντοπίστηκε ποτέ από τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο οδηγός ανέφερε πως δεν άκουσε κάποια προειδοποίηση για επερχόμενο εμπόδιο, αλλά δεν εξήγησε το πώς κατάφερε να μη δει μπροστά του τέτοιο όγκο νερού. Το βάθος μάλιστα ήταν τέτοιο, ώστε πάνω από το μισό αυτοκίνητο βυθίστηκε. Ευτυχώς πρόλαβε να το εγκαταλείψει, και εν συνεχεία να καλέσει την αστυνομία. Από εδώ και πέρα λογικά, θα διπλοτσεκάρει το τί του λέει το GPS.

Get it on Google Play Download on the App Store