Γιατί τα νέα Hyundai δεν έχουν σήμα στο τιμόνι;

Τα Hyundai όσο πάνε και εξελίσσονται ολοένα περισσότερο σε «διαστημόπλοια». Η high tech τεχνοτροπία που ξεκίνησε από το Ioniq 5, πέρασε στο επόμενο επίπεδο στο Ioniq 6 και από εκεί, σιγά-σιγά, βρίσκει το δρόμο προς την υπόλοιπη γκάμα. Μια ματιά στα νέα Kona και Sonata, αρκεί. Όχι μόνο εξωτερικά, αλλά περισσότερο εσωτερικά. Εκεί όπου οι δίδυμες οθόνες αφής συνοδεύονται από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, μπροστά στα μάτια του οδηγού και -κυριολεκτικά- μέσα στα χέρια του. Μιλάμε, φυσικά, για το τιμόνι, που δεν μοιάζει με κανενός άλλου κατασκευαστή – κι όχι απαραίτητα μόνο mainstream.

Δεν χρειάζεται παραπάνω από ένα βλέμμα για να προσέξουμε πως τα τιμόνια των Ioniq 5/6, Kona και Sonata, δεν έχουν το παραδοσιακό σήμα της Hyundai. Το παραδοσιακό, καλλιγραφικό «H» μέσα στο οβάλ πλαίσιο και το χρωμιωμένο φινίρισμα έχει δώσει τη θέση του είτε σε μια οριζόντια μπάρα, είτε σε τέσσερις κουκκίδες. Τι απεικονίζει αυτή η νέα οπτική -με το όνομα Pixel Light- στο τιμόνι και ποια η χρησιμότητά της, σε σχέση με ένα παραδοσιακό σήμα; Η απάντηση έχει να κάνει με την προαναφερθείσα high tech προσέγγιση, η οποία -σύμφωνα με τους σχεδιαστές της κορεατικής φίρμας- θα πρέπει να εκφράζεται μέσα από την κάθε λεπτομέρεια.

Οι τέσσερις κουκκίδες, φερ’ ειπείν, είναι το «H», αλλά σε κώδικα Μορς! Τα LED που κρύβουν, λειτουργούν σε συνάρτηση με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και τις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Όταν βάζεις μπροστά, σε καλωσορίζουν ανάβοντας σταδιακά ένα-ένα και ακολουθώντας τα γραφικά του καντράν. Όταν το αυτοκίνητο φορτίζει, παίρνουν πράσινο χρώμα και μετατρέπονται σε μπάρα που δείχνει το επίπεδο ενέργειας της μπαταρίας. Όταν κάνεις όπισθεν, γίνονται κόκκινα και εφιστούν την προσοχή. Όταν απενεργοποιείς το αυτοκίνητο, σε αποχαιρετούν με την ανάλογη αλληλουχία. Μικρά, αλλά εντυπωσιακά, χαρακτηριστικά, που το κλασικό σήμα δεν θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να τα επιδείξει. Μια εφαρμογή επικοινωνίας μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου, όπως αναφέρει η Hyundai.

Get it on Google Play Download on the App Store