Γιατί «νιαουρίζει» το αυτοκίνητο στην όπισθεν; (+video)

Είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους που παράγει ένα αυτοκίνητο και μας συντροφεύει καθόλη την διάρκεια των χρόνων που οδηγούμε, ή απλά μετακινούμαστε με τετράτροχο. Μιλάμε, φυσικά, για το«ουρλιαχτό»/«σφύριγμα»/«νιαούρισμα» που κάνει η όπισθεν. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Δείτε ακόμα: Πως μπουκώνει το φίλτρο σωματιδίων βενζίνης GPF;

Η βασικότερη αιτιολόγηση αφορά τη διάταξη των γραναζιών του κιβωτίου ταχυτήτων και, κυρίως, την απουσία συγχρονιζέ. Στις κανονικές σχέσεις χρησιμοποιούνται γρανάζια ελικοειδούς μορφής, τα οποία συνοδεύονται από τα αντίστοιχα συγχρονιζέ για την διασφάλιση της ομαλότητας στην μετάβαση μεταξύ των σχέσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη ωφελεί την ποιότητα λειτουργίας και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου, βελτιστοποιώντας το ποσοστό της παρεχόμενης άνεσης και κυριότερα την πολιτισμένη συμβίωση οδηγού-αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να οδηγούμε με ανοιχτό πίσω παράθυρο;

Στην όπισθεν, από την άλλη, δεν μας ενδιαφέρουν τόσο αυτά τα χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ταχύτητες και μόνο για παρκάρισμα ή την εκτέλεση ελιγμών. Κάτι που σημαίνει πως οι μηχανικοί θέλουν μια απλή, αξιόπιστη και οικονομική διάταξη να κάνει την δουλειά της. Εδώ μπαίνουν τα οδοντωτά γρανάζια και βγαίνουν τα συγχρονιζέ. Η εμπλοκή των οδοντωτών γραναζιών γίνεται μονοκόμματα, ουσιαστικά χτυπώντας το ένα με το άλλο. Για αυτό ακούγεται και το «κρακ» όταν την επιλέγουμε. Δεν υπάρχει η ομαλότητα και η ρευστή λειτουργία των ελικοειδών, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Οι εταιρίες εξοικονομούν χώρο από το κιβώτιο και χρήματα, εφαρμόζοντας την πλέον απλή μέθοδο.

Διαβάστε επίσης: Σωστό ή λάθος το φρενάρισμα με τον κινητήρα;

Το ίδιο κάνουν και στα αγωνιστικά, όπου επίσης δεν ενδιαφέρεται κανείς για ομαλότητα και χαμηλή στάθμη θορύβου. Θα έχετε παρατηρήσει το τράνταγμα στις αλλαγές και ένα μόνιμο σφύριγμα που ακούγεται από τα αυτοκίνητα που αγωνίζονται σε πάσης φύσεως πρωταθλήματα και ιδιαίτερα αυτά που διαθέτουν σειριακό κιβώτιο. Όλες οι σχέσεις για την κίνηση του οχήματος υιοθετούν το παράδειγμα της όπισθεν στα πολιτικά αυτοκίνητα: οδοντωτά γρανάζια χωρίς συγχρονιζέ. Οπότε την επόμενη φορά που θα βάλετε όπισθεν, μπορείτε ελεύθερα να αισθανθείτε σαν ραλίστας.

Δείτε ακόμα: Πως και γιατί ο κινητήρας χάνει την απόδοσή του

Get it on Google Play Download on the App Store
1