Εντοπιστές καταλυτών από την Toyota κόντρα στους κλέφτες

Στο στόχαστρο των κλεφτών έχουν μπει οι καταλύτες των αυτοκινήτων, τους οποίους αφαιρούν σε χρόνο dt, χωρίς κανείς να τους πάρει είδηση. Ένα φαινόμενο που δεν είναι στο ελάχιστο ελληνικό, καθώς το πρόβλημα εκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα και κάποιες χώρες -όπως οι Αγγλία και Η.Π.Α.- πραγματικά «πονοκεφαλιάζουν» εξαιτίας του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά, οι κλοπές καταλυτών συνιστούν μάστιγα. Μόνο το 2019 αφαιρέθηκαν 13.000 καταλύτες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σημειώνοντας «έκρηξη» 650% σε σχέση με το 2018 (μόλις 2.000 περιστατικά). Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των κλεφτών βρίσκονται τα υβριδικά μοντέλα καθώς σε αυτά, οι καταλύτες είναι λιγότερο ταλαιπωρημένοι. Από τη στιγμή που η Toyota (και η Lexus) ειδικεύεται στο είδος και πουλάει σε τεράστιους αριθμούς, αναμενόμενα τα αυτοκίνητά της είναι No1 στις προτιμήσεις της μαύρης αγοράς.

Για να συνδράμει το έργο της αστυνομίας, η ιαπωνική φίρμα ενώνει δυνάμεις με τη Smartwater – μια εταιρία που συνεργάζεται με τις Αρχές και αναπτύσσει κιτ εντοπισμού. Για τους καταλύτες έχει αναπτύξει ένα αόρατο «μαρκάρισμα», κατά τα πρότυπα των «σημαδεμένων» χαρτονομισμάτων. Η πρώτη παρτίδα αφορά 50.000 κιτ και έρχονται άλλες 20.000, που θα δοθούν στην αστυνομία και θα βοηθήσουν στον εντοπισμό/αναγνώριση κλεμμένων καταλυτών παλαιότερων μοντέλων, που δεν βρίσκονται στη βάση δεδομένων της Toyota.

Η τοποθέτηση αφορά περισσότερες από 100.000 οχήματα στη Μεγάλη Βρετανία, με την Toyota να δηλώνει πως η επένδυση ξεπερνά το 1 εκατομμύριο λίρες (1,2 εκατ. ευρώ). Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα ειδοποιηθούν, ώστε να προσέλθουν στο πλησιέστερο συνεργείο και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες δωρεάν. Διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα αφορά παλιότερα μοντέλα Toyota και Lexus, καθώς τα πιο σύγχρονα έχουν διαφορετικό είδος καταλύτη και δεν προτιμώνται από τους κλέφτες.

Η κίνηση αφορά αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως οι Ιάπωνες σχεδιάζουν να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες και σε άλλες αγορές.

Get it on Google Play Download on the App Store