Ένα ναυάγιο με 3.000 αυτοκίνητα!

Η ιστορία του φορτηγού πλοίου MV Tricolor προκαλεί θλίψη τόσο στους ναυτικούς λόγω της βύθισής του, όσο και στους φίλους των αυτοκινήτων, μιας και παρέσυρε μαζί του περισσότερα από 3.000 μοντέλα!

Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που δεν έφτασαν ποτέ στους ιδιοκτήτες τους, ήταν BMW, Volvo και Saab (το ναυάγιο έγινε το 2002 που μεσουρανούσε η Saab).

Δείτε ακόμα: Δύτης βρήκε 10 αυτοκίνητα και 2 μοτοσυκλέτες στο βυθό!

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου του 2002, όπου το φορτηγό πλοίο Tricolor είχε πλεύσει από το λιμάνι του Zeebrugge στο Βέλγιο, με ρότα προς το Σαουθάμπτον και συγκρούστηκε με το πλοίο Kariba, 20 μίλια βόρεια από τις γαλλικές ακτές. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, το MV Tricolor λαβώθηκε περισσότερο, ακινητοποιήθηκε, έβαλε νερά και γύρισε στο πλάι. Το Kariba κατάφερε να είναι αξιόπλοο και ήταν αυτό που περισυνέλλεξε τους 24 ναυτικούς του Tricolor μιας και δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις υλικές ζημιές, όπου το πολύτιμο φορτίο των 3.000 αυτοκινήτων καταστράφηκε ολοσχερώς, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Πλοία με φυσικό αέριο από την VW!

Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα καταστράφηκαν με το αναποδογύρισμα του πλοίου, ενώ εξίσου τεράστια ήταν και η περιβαλλοντική μόλυνση. Το 2003 η εταιρεία SMIT Salvage Co., ανέλαβε το έργο της ανέλκυσης του ναυαγίου, η οποία ήταν επιβεβλημένη λόγω της θέσης του (έπειτα από το ναυάγιο, ακόμα δυο πλοία έπεσαν πάνω στο Tricolor), αλλά και για να μειωθεί η μόλυνση των υδάτων. Έτσι η ομάδα ανέλκυσης χρειάστηκε 3 μήνες για να κόψει το πλοίο σε 9 τμήματα των 3.000 τόνων έκαστο. Οι τομές του σκάφους μεταφέρθηκαν στο βελγικό λιμάνι του Zeebrugge και όλα τα απομεινάρια από τα αυτοκίνητα αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν. Η επιχείρηση πήρε πάνω από ένα χρόνο για την ολοκλήρωση της!

Get it on Google Play Download on the App Store