Αυτόνομο Tesla βούτηξε σε λίμνη! (+video)

Οι περιπέτειες των αυτόνομων συστημάτων κίνησης το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας απασχολούν πολύ στο μέλλον. Ήδη το κάνουν, αλλά όπως βαδίζει η αυτοκίνηση προς τη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, δεδομένα θα διαβάζουμε/ακούμε ολοένα συχνότερα για περιστατικά σαν το συγκεκριμένο. Όχι ότι είναι πρώτη φορά που αυτόνομο Tesla συμμετέχει σε ατύχημα, αλλά είναι η πρώτη που δεν καταφέρνει να δει ολόκληρη λίμνη!

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ρεπορτάζ, ένα Model 3 ταξίδευε στον αυτοκινητόδρομο του Mono City, λίγο έξω από την κεντρική Καλιφόρνια, με το σύστημα Full Self Driving Beta ενεργοποιημένο και ταχύτητα γύρω στα 100 χλμ./ώρα. Όλα έβαιναν καλώς, μέχρι που στα δεξιά εμφανίστηκε ειδική σήμανση προειδοποίησης για πλημμυρισμένο οδόστρωμα, ενημερώνοντας τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα και να είναι έτοιμοι για πλήρη ακινητοποίηση. Πινακίδα που μοιάζει με την παρακάτω, κίτρινη, ευμεγέθης, ευδιάκριτη και συνήθως με φάρο από πάνω της

Με άλλα λόγια, δεν είναι κι ό,τι ευκολότερο να μην τη δεις. Είτε είσαι κάμερα συστήματος αυτόνομης οδήγησης, είτε οδηγός. Κι όμως, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, τόσο το FSD όσο και ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι του Tesla κατάφεραν να μην τη δουν. Αυτό, ωστόσο, είναι μόνο ένα σκέλος στην υπόθεση. Το άλλο αφορά στην αδυναμία εντοπισμού ολόκληρης λίμνης μπροστά τους, αντί για δρόμο.

Η τεχνολογία του Tesla κατόρθωσε μετά την πινακίδα, να μην δει το πλημμυρισμένο κομμάτι του οδοστρώματος. Κι όπως βλέπουμε στη φώτο και το video, μόνο για λακκούβα με νερό δεν επρόκειτο. Ο δρόμος είχε πλημμυρίσει στον υπερ-μέγιστο βαθμό, μετατρεπόμενος σε κανονικότατη λίμνη. Παρόλα αυτά το FSD δεν μπόρεσε να διαγνώσει την κατάσταση κι όχι απλά δεν σταμάτησε, αλλά όπως αναφέρει ο οδηγός δεν ελάττωσε καν ταχύτητα. Βέβαια εδώ μάλλον κάπου κρύβεται υπερβολή, καθώς αν είχε πέσει σε τόσο νερό με 100 χλμ./ώρα δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση το Model 3. Υπερβολή στην υπηρεσία της δικαιολογίας ενδεχομένως, καθότι ναι μεν το FSD Beta δεν «διάβασε» το δρόμο, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ούτε ο οδηγός του είδε τέτοια λίμνη μπροστά του. Ο λόγος; Πιθανότατα έκανε κάτι άλλο ενόσω το αυτοκίνητο πήγαινε μόνο του, παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.

Get it on Google Play Download on the App Store