Αυτόνομο ταξί έπεσε πάνω σε φορτηγό (+video)

Τα αυτόνομα οχήματα μπαίνουν σταδιακά στην καθημερινότητα των δρόμων. Όχι τόσο στην Ευρώπη και πολύ λιγότερο στην Ελλάδα, αλλά στην Αμερική. Εκεί ήδη δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με ρομποταξί, που παραλαμβάνουν και μεταφέρουν πελάτες δίχως την παρουσία οδηγού. Όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως αποδεικνύουν τα τοπικά ρεπορτάζ, αλλά μας ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον. Από το οποίο δεν θα λείπουν τα τρακαρίσματα με φορτηγά, επίσης όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Ένα Chevrolet Bolt Robotaxi της Cruise AV (εταιρία ρομποταξί της General Motors), καρφώθηκε πάνω σε νταλίκα, την ώρα που το μεγάλο όχημα επιχειρούσε αριστερή στροφή. Το πώς και γιατί έγινε το «μπαμ», υπόκειται σε διφορούμενες απόψεις. Η επίσημη ανακοίνωση της Cruise AV αναφέρει πως ο οδηγός του φορτηγού πήγε να κάνει αναστροφή, ενώ το Chevy ήταν ακριβώς δίπλα του. Με άλλα λόγια δεν είδε το αυτόνομο Bolt, το οποίο παρόλα αυτά κατάφερε να φρενάρει και να περιορίσει την έκταση του ατυχήματος. Αυτά σύμφωνα με τη General Motors, που κατασκευάζει και λειτουργεί το Bolt Robotaxi.

Η άλλη άποψη, αυτοπτών μαρτύρων και καταγραφών παρόμοιων περιστατικών τόσο στο Σαν Φρανσίσκο (όπου έλαβε χώρα το συγκεκριμένο τρακάρισμα) όσο και άλλες πόλεις των Η.Π.Α., θέλει το αυτόνομο αυτοκίνητο να μην είδε καν το φορτηγό. Όπως αναφέρουν αρκετά ποσταρίσματα, ο οδηγός της νταλίκας ανοίχτηκε προς τα δεξιά για να κερδίσει χώρο, προκειμένου να στρίψει αριστερά σε στενό σημείο. Οι κάμερες και τα ραντάρ του Bolt δεν «διάβασαν» ορθά την κατάσταση, νομίζοντας πως το φορτηγό θα έμενε στα δεξιά. Κατά συνέπεια άφησαν το αυτοκίνητο να κινείται κανονικά, «πέφτοντας» τελικά στα φρένα τελευταία στιγμή, όταν ο τράκτορας είχε ήδη μπει μπροστά του. Ο οδηγός της νταλίκας μάλιστα λέγεται πως είχε ανάψει κανονικά αριστερό φλας, ανεβάζοντας τα «φάουλ» του αυτόνομου Chevy στα 2.

Δεδομένα πάντως το λευκό χρώμα που έχουν πολλά φορτηγά στις Η.Π.Α., δυσκολεύει τη σάρωσή τους από τα συστήματα αυτόνομης τεχνολογίας. Στις πρώτες εφαρμογές του Autopilot της Tesla είχαν σημειωθεί δεκάδες ατυχήματα, μέχρι δυστυχήματα, επειδή το αυτοκίνητο μπέρδευε το λευκό της καρότσας με τον ορίζοντα και δεν επιβράδυνε, «καρφώνοντας» ουσιαστικά εαυτό και επιβάτες στο προπορευόμενο όχημα. Δεν αποκλείεται να συνέβη κάτι παρόμοιο και εδώ -αλλά σε μικρότερη έκταση, καθώς οι αναφορές συντείνουν στο ότι το Bolt πράγματι φρέναρε. Απλά, όχι όσο γρήγορα έπρεπε.

Get it on Google Play Download on the App Store