Το ενεργειακά δυστοπικό τοπίο έχει προκαλέσει τη λήψη δραστικών μέτρων από πολλές χώρες της Ευρώπης, ενόψει του κρύου χειμώνα. Πλέον η κάθε κιλοβατώρα μετράει, σε μια ενεργειακή κρίση που έχει έρθει τη χειρότερη δυνατή στιγμή από αυτοκινητικής άποψης. Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης, το ρεύμα μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η λήψη δραστικών μέτρων για εξασφάλιση επαρκούς ενέργειας και αποφυγή μπλακάουτ κρίνεται επιτακτική.
Στην Ελβετία, όπου έχει και τον χειμερινό τουρισμό να υποστηρίξει, εξετάζεται μια σειρά δράσεων προκειμένου να αποφευχθούν μπλακάουτ, σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στο «μη παρέκει». Όπως δημοσιεύει το Der Spiegel, οι Ελβετοί έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο για σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει μέχρι απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων! Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «η χρήση ΙΧ ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο για τις απαραίτητες ή μετακινήσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως η μετάβαση στο χώρο εργασίας, η παρουσία σε δικαστήριο, η παρουσία σε χώρους λατρείας και η επίσκεψη σε γιατρό».
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα πρέπει να κηρυχτεί ενεργειακός συναγερμός επιπέδου 3. Μέχρι να φτάσουν σε αυτό το σημείο οι Ελβετοί, θα πρέπει πρώτα να έχουν περάσει από το επίπεδο 2 και την εφαρμογή μέτρων όπως: πρόγραμμα πλύσης 40 βαθμών Κελσίου στα πλυντήρια των νοικοκυριών, απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών μηχανών γκαζών και θερμαστρών εξωτερικών χώρων, απαγόρευση θέρμανσης στα τελεφερίκ και βαθμό ανάλυσης στις ψηφιακές πλατφόρμες μόνο στο στάνταρ επίπεδο (όχι 720p, 1080p ή 4Κ).
Η συγκεκριμένη τροπολογία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφιστεί από το ελβετικό κοινοβούλιο. Και να συμβεί, όμως, θα εφαρμοστεί μόνο αν κριθεί πως η παγκόσμια έδρα του τραπεζικού συστήματος απειλείται σοβαρά από έλλειψη ενέργειας. Οι Ελβετοί βασίζονται κυρίως στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ωστόσο εισάγουν ρεύμα και από τις Γερμανία – Γαλλία. Δυο χώρες, δηλαδή, που αναμένεται να περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές, λόγω της εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ήδη εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού κατανάλωσης εκεί, με την Ελβετία να γίνεται η πρώτη χώρα που βάζει στο τραπέζι και τις ηλεκτρικές μετακινήσεις.