Αφάνταστο 16κύλινδρο BMW i8 στροφάρει στις 14.800 σ.α.λ.! (+video)

Το i8 μας συστήθηκε 10 χρόνια πριν, ως το πρώτο κεντρομήχανο sportscar της BMW μετά την εμβληματική M1 των 70’s. Κάποιοι έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως υβριδικό διάδοχο, όμως η BMW ουδέποτε έκανε σχετική αναφορά και φρόντιζε πάντα να διατηρεί τη μοναδικότητα της M1. Αυτό ήταν το ένα θέμα, που συγκέντρωνε επικρίσεις. Το άλλο, και πολύ παραπάνω, ήταν το υβριδικό σύνολο με επίκεντρο έναν τρικύλινδρο 1.500άρη τούρμπο. Αμφότερα, όμως, πάνε περίπατο με αυτό εδώ το αυτοκίνητο, που μετράει συνολικά 16 κυλίνδρους και μπορεί να στροφάρει μέχρι σχεδόν τις 15.000 σ.α.λ.!

Η Team Edlinger ανέλαβε να μεταλλάξει το βαυαρικό καινοτόμο τετράτροχο, αντικαθιστώντας τον υπερτροφοδοτούμενο 1.5 λτ. και τον ηλεκτροκινητήρα με 4 μοτέρ, τοποθετημένα ανά τροχό. Όχι ηλεκτρικά, όμως, όπως έχουμε συνηθίσει τέτοιες διατάξεις σε EV. Η ολλανδική αγωνιστική ομάδα πήρε τους κινητήρες από 4 BMW HP4, δηλαδή την κορυφαία supersport μοτοσικλέτα της εταιρίας, και τους προσάρμοσε στο σύστημα μετάδοσης του i8! Ο ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος των 999 κ.εκ. αποδίδει 220 ίππους στις 13.000 σ.α.λ., οπότε με έναν απλό πολλαπλασιασμό φτάνουμε στα 880 άλογα από 16 κυλίνδρους για την ασύλληπτη «Μπέμπα»! Μάλιστα εδώ στροφάρει ακόμα ψηλότερα, φτάνοντας μέχρι τις 14.800 σ.α.λ., καταναλώνοντας αποκλειστικά e-fuel!

Ένα 6άρι σειριακό κιβώτιο αναλαμβάνει τη μετάδοση της κίνησης, η οποία φυσικά αφορά όλους τους τροχούς. Συνεπώς ενώπιον μας έχουμε ένα τετρακίνητο «τέρας» 880 ίππων, με βάρος μόλις 1.000 κιλών, push rod ανάρτηση της Sachs, 12 εγκεφάλους (!) και αγωνιστικών προδιαγραφών φρένα, αποτελούμενα από 6πίστονες και 4πίστονες δαγκάνες εμπρός-πίσω. Ολόκληρο το αμάξωμα κατασκευάζεται από ανθρακονήματα, ενώ στο εσωτερικό δεσπόζει η αμιγώς αγωνιστική εικόνα και το ειδικό τιμόνι, που κλέβει όλα τα βλέμματα. Το υστερικό i8 έχει κατασκευαστεί με σκοπό τη συμμετοχή σε αναβάσεις, τελώντας ακόμα υπό εξέλιξη.

Get it on Google Play Download on the App Store