Έτοιμο το Koenigsegg των 531 χλμ./ώρα!

Δυο χρόνια πριν εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο, που πήγε τις προσδοκίες για ρεκόρ ταχύτητας σε διαγαλαξιακά επίπεδα. Το Koenigsegg Jesko Absolut συνοδευόταν από δηλώσεις περί τελικής άνω των 500 χλμ./ώρα, με τη μέγιστη δυναμική του να τοποθετείται στα 531 χλμ./ώρα! Αριθμοί που αφορούσαν αυτοκίνητο παραγωγής, όχι κάποια ρουκετοφόρα ιδιοκατασκευή, και που φάνταζαν/φαντάζουν έξω από τα ρεαλιστικά όρια της μηχανολογικής πραγματικότητας. O Christian von Koenigsegg, όμως, ζει και αναπνέει για την διεύρυνση των ορίων.

Σήμερα, λοιπόν, αυτό το αυτοκίνητο είναι έτοιμο! Οι Σουηδοί παρουσίασαν το πρώτο Jesko Absolut προπαραγωγής, βαμμένο σε Graphite Grey απόχρωση και με πορτοκαλί λεπτομέρειες στο αμάξωμα, αλλά και το διαχύτη. Ο δοκιμαστής της Koenigsegg, Markus Lundh, μας δίνει τη δική του οπτική από την οδήγηση του -πάρα, μα πάρα- πολλά υποσχόμενου hypercar: «Το αυτοκίνητο αισθάνεται πολύ φυσικό στην οδήγηση. Λόγω της απρόσκοπτης αλλαγής ταχυτήτων του, όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Δεν υπάρχει υστέρηση, αποκρίνεται εξαιρετικά πολύ και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θέλεις. Ξοδέψαμε χιλιάδες ώρες σε υπολογισμούς, εξελίσσοντας το Absolut όχι μόνο από αεροδυναμική και σχεδιαστική προοπτική, αλλά και από πλευράς σταθερότητας στις πολύ υψηλές ταχύτητες. Ως αποτέλεσμα, ο αεροδυναμικός συντελεστής διαμορφώνεται στο εκπληκτικό Cd: 0,278».

 

 

Ο 5λιτρος twinturbo V8 αποδίδει 1.600 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και 1.500 Nm ροπής με τη χρήση βιοαιθανόλης, ενώ ακόμα και με χρήση συμβατικής βενζίνης 98 οκτανίων η απόδοση βρίσκεται στα 1.280 άλογα και τα 1.000 Nm ροπής. Η τεράστια σταθερή αεροτομή του απλού Jesko έχει αντικατασταθεί από δυο ακροπτερύγια στο ύψος του κινητήρα, μεγιστοποιώντας την αεροδυναμική απόδοση του ανασχεδιασμένου αμαξώματος. Το πίσω μέρος είναι επιμηκυσμένο και διαθέτει καλύμματα στους αντίστοιχους τροχούς, υιοθετώντας μια παραλλαγή της McLaren Speedtail. Αμάξωμα και πλαίσιο είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, κρατώντας το βάρος μόλις στα 1.320 κιλά (100 κιλά λιγότερα από το κανονικό). Η αναλογία κιλών/ίππο δηλαδή, κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Κι αυτό, διότι για κάθε ίππο του Absolut -όταν αποδίδει 1.600- αντιστοιχούν μόλις 825 γραμμάρια!

Το Jesko Absolut στοχεύει σε έναν και μόνο αντίπαλο: τα 490,47 χλμ./ώρα της Chiron Sport 300+. Από εκεί και πέρα, ακολουθεί ο στόχος της κατάρριψης των 500 χλμ./ώρα και, ει δυνατόν, ο «διακτινισμός» στα 531 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store