Τα μυστικά του ισχυρότερου VW Golf R 333 PS (+video)

Το Golf R 20 Edition δεν είναι απλά μια επετειακή έκδοση, προς τιμήν των 20 χρόνων από το λανσάρισμα του πρώτου VW με το σήμα «R». Πρόκειται για το ισχυρότερο Golf παραγωγής όλων των εποχών! Mια διάκριση που οφείλει στα 333 άλογα του 2.0λιτρου TSI, για τα οποία οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρίας χρειάστηκε να προβούν σε στοχευμένες επεμβάσεις.

Το κανονικό Golf R αποδίδει 320 ίππους και 420 Nm, οπότε οι 13 επιπλέον ίπποι του 20 Edition δεν συνιστούν τεράστια αύξηση (ίδια η ροπή), που θα απαιτούσε εκτεταμένες μετατροπές στον κινητήρα. Το τμήμα R, όμως, δεν ήθελε απλά να βελτιώσει την ισχύ του αυτοκινήτου, αλλά κυρίως την αίσθηση που δίνει στον οδηγό του. Για το λόγο αυτό η προσοχή των μηχανικών επικεντρώθηκε στην απόκριση του γκαζιού και την εξάλειψη του turbo lag, μέσω αλλαγών στην εισαγωγή και τη wastegate. Όταν ο οδηγός πατάει το δεξί πεντάλ, η πεταλούδα του γκαζιού ανοίγει και επιτρέπει την απρόσκοπτη παροχή αέρα. Όταν αφήνει το γκάζι, όμως, ο αέρας που έχει ήδη δρομολογηθεί συσσωρεύεται μπροστά από εκείνη και δημιουργεί κενό μεταξύ αυλών και μοτέρ.

Με το πάτημα του γκαζιού, αυτό το κενό θα πρέπει πρώτα να γεμίσει και μετά να τροφοδοτηθεί με μίγμα ο κινητήρας, προκαλώντας υστέρηση στην απόκριση. Για το 20 Edition, οι μηχανικοί της VW άλλαξαν τη χαρτογράφηση και πλέον η πεταλούδα μένει ανοιχτή σε κάθε φάση, αφήνοντας τον αέρα να περνάει στις βαλβίδες εισαγωγής όταν ο οδηγός παίρνει το πόδι από το γκάζι. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο αέρας είναι έτοιμος για καύση με το που ξαναπατήσει το δεξί πεντάλ, βελτιώνοντας την αίσθηση της απόκρισης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αλλαγές στη wastegate, που φροντίζει για το ταχύτερο σπουλάρισμα της τουρμπίνας στα διαδοχικά «πάτα-άσε».

Διαφορετικό λογισμικό φέρει και το 7άρι DSG, με τους μηχανικούς της VW να κάνουν λόγο για «πιο έντονη αίσθηση στις αλλαγές και ακόμα πιο απρόσκοπτη αίσθηση επιτάχυνσης». Νέα είναι και η λειτουργία «Emotional Start», που στέλνει τον κινητήρα στις 2.500 σ.α.λ. μόλις τον ενεργοποιήσει ο οδηγός. Το R-Performance Torque Vectoring είναι στάνταρ, όπως και οι έξτρα ρυθμίσεις στα Special και Drift Mode. Το κομμάτι της μετάδοσης θα το δούμε στο επόμενο video των Γερμανών.

Get it on Google Play Download on the App Store