Νέο BMW i4 με έως 530 ηλεκτρικούς ίππους (+video)

Η BMW τήρησε την υπόσχεση, πως η έκδοση παραγωγής του i4 θα είναι ίδια κατά 85% με το πρωτότυπο, παρουσιάζοντας το πρώτο ηλεκτρικό σεντάν της Ιστορίας της.

Όπως αναμενόταν, το εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από τη νέα και αμφιλεγόμενη μάσκα με τα κάθετα τοποθετημένα «νεφρά», κατά τα πρότυπα των Σειρά 4, Μ3/Μ4 και iX. Εδώ βέβαια δεν έχει αεραγωγούς, αλλά λειτουργεί ως κάλυμμα για τα ραντάρ και τους αισθητήρες των ηλεκτρονικών συστημάτων. Σε αντίθεση με το iX, στο i4 το κομμάτι της κριτικής για τη σχεδίαση αναμένεται να περιοριστεί στη μάσκα. Το υπόλοιπο αμάξωμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα καλαίσθητο, διαθέτοντας αναλογίες τετράθυρου κουπέ και θυμίζοντας ουσιαστικά μια σεντάν εκδοχή της Σειράς 4 (ηλεκτρικό Gran Coupe το χαρακτηρίζουν οι Βαυαροί). To σήμα κατατεθέν μπλε χρώμα στο περίγραμμα των «νεφρών», χαμηλά στο πλάι και τον διαχύτη, μαζί με τις αεροδυναμικά σχεδιασμένες ζάντες, ολοκληρώνουν το οπτικό σύνολο του i4.

Για το εσωτερικό δεν έχουμε εικόνα, όμως δεδομένου πως το νέο iDrive 8 θα είναι στάνταρ οι δυο οθόνες των 12,3 ιντσών (για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων) και 14,9 ιντσών (για το σύστημα πολυμέσων), θα κλέβουν τις εντυπώσεις (στη φώτο από το iX).

Στα μηχανικά μέρη, το i4 κινείται από την τεχνολογία BMW eDrive πέμπτης γενιάς. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις επόμενες εβδομάδες, με το Μόναχο να δηλώνει προς το παρόν πως το ηλεκτρικό Gran Coupe θα διατίθεται σε μια ευρεία γκάμα εκδόσεων, με απόδοση έως 530 ίππους και αυτονομία έως 590 χλμ. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα βρίσκεται στην περιοχή των 4 δλ., για την κορυφαία έκδοση, και η τελική ταχύτητα υπολογίζεται σε παραπάνω από 200 χλμ./ώρα.

Το BMW i4 θα κατασκευάζεται από το 2021 στο κύριο εργοστάσιο της εταιρίας στο Μόναχο, όπου μεταξύ των άλλων κατασκευάζεται η BMW Σειρά 3 Sedan με συμβατικό θερμικό κινητήρα και plug-in υβριδικό σύστημα, η BMW Σειρά 3 Touring με συμβατικό σύστημα κίνησης και από το καλοκαίρι του 2020 και με plug-in υβριδική κίνηση, η BMW Σειρά 4 Coupé και η BMW M4 Coupé.

Η μονάδα φόρτισης επόμενης γενιάς επιτρέπει στη μπαταρίατων περίπου 80 kWh του BMW i4 να φορτίζει κατά 80% σε 35 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος φόρτισης για αυτονομία 100 χλμ. είναι σχεδόν 6 λεπτά.

Get it on Google Play Download on the App Store