Kia EV9 και σε πιο σπορ μοντέλα GT-line και GT

H Kia αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για το EV9, το πρώτο της ηλεκτρικό SUV με τρεις σειρές καθισμάτων και με πληθωρικά γενικά χαρακτηριστικά. Βασισμένο στην Electric Global Modular Platform (E-GMP), εξασφαλίζει αυτονομία έως 541 χιλιόμετρα, ενώ η εξαιρετικά γρήγορη δυνατότητα φόρτισης 800 volt επιτρέπει στις μπαταρίες του EV9 να παρέχουν αυτονομία 239 χιλιομέτρων σε περίπου 15 λεπτά.

Οι πολυάριθμες τεχνολογικές καινοτομίες περιλαμβάνουν το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP), το οποίο θα είναι διαθέσιμο στη σειρά Kia EV9 GT στο μέλλον, επιτρέποντας την αυτόνομη οδήγηση Επίπεδο 3 υπό όρους και σε επιλεγμένες αγορές. Παρουσιάζει επίσης το Kia Connect Store, που θα επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ψηφιακές λειτουργίες και υπηρεσίες, δίνοντάς τους την ευελιξία να επιλέγουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν και να αναβαθμίζουν συνεχώς τη δυνατότητα του EV9 με ενημερώσεις Over the Air (OTA) ανά πάσα στιγμή.

Αεροδυναμικό θωρηκτό

Το Kia EV9 έχει μήκος 5.010 χλστ., πλάτος 1.980 χλστ., ύψος 1.755 χλστ. και μεταξόνιο 3.100 χλστ., ενώ πατάει σε τροχούς 19, 20 ή 21 ιντσών. Η υπογραφή του «Digital Tiger Face» προβάλλει τη μοναδική του ταυτότητα, μαζί με τη «Digital Pattern Lighting Grille» και τους κάθετους προβολείς, δίνοντας στο EV9 μια φουτουριστική εμφάνιση. Παράλληλα, η Kia αποκάλυψε και το πιο σπορτίφ GT-line με πιο διαφορετικούς προφυλακτήρες, ζάντες και ράγες οροφής. Παρά το τετραγωνισμένο του σχήμα και τον πολύ όγκο του, το Kia EV9 έχει χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή Cd: 0,28.

Κινητήρες και μπαταρίες

Το EV9 διαθέτει μια ευρεία επιλογή διαμορφώσεων ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης που χρησιμοποιούν την τεχνολογία μπαταριών τέταρτης γενιάς της Kia. Μια μπαταρία 76,1 kWh προσφέρεται αποκλειστικά με το βασικό μοντέλο Rear Wheel Drive, ενώ μια μπαταρία 99,8 kWh τοποθετείται και στις δύο εκδόσεις RWD Long Range και All Wheel Drive.

Το RWD Long Range χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 204 hp/350 Nm, δίνοντας στο SUV την ικανότητα να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 9,4 δευτερόλεπτα. Το Standard RWD EV9 διαθέτει μια πιο ισχυρή παραλλαγή 218 hp/350 Nm και επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 8,2 δευτερόλεπτα.

To Kia EV9 AWD διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, συνολικής ισχύος 385 hp και με ροπή 600 Nm (0-100 χλμ./ώρα σε 6,0 δλ.). Για ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα απόδοσης προσφέρεται με μια προαιρετική λειτουργία Boost, διαθέσιμη για αγορά αργότερα στο Kia Connect Store. Η συνδυασμένη ροπή αυξάνεται στα 700 Nm, επιτρέποντας στο EV9 να επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δλ.

Έως 541 χλμ. αυτονομία

Από πλευράς αυτονομίας, το RWD Long Range με τροχούς 19 ιντσών προσφέρει εκτιμώμενη εμβέλεια άνω των 541 χιλιομέτρων. Το EV9 διαθέτει λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L) μέσω της Ενσωματωμένης Μονάδας Ελέγχου Φόρτισης (ICCU), επιτρέποντας τη μεταφορά ενέργειας από την μπαταρία του οχήματος. Οι οικογένειες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 3,68 kW ισχύος για φορητούς υπολογιστές ή εξοπλισμό κατασκήνωσης.

Η Kia θα αρχίσει να προσφέρει προπαραγγελίες του EV9 για την αγορά της Κορέας το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Κατόπιν θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες παγκόσμιες αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Get it on Google Play Download on the App Store