Η BMW X5 γιορτάζει τα γενέθλιά της στο χώμα

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πρώτη γενιά X5. Ενός μοντέλου που όχι μόνο απογείωσε την εμπορικότητα και τις πωλήσεις της BMW, αλλά επί της ουσίας έφτιαξε -μαζί με τη Mercedes ML- την κατηγορία των premium SUV. Για να το γιορτάσουν, οι Βαυαροί παρουσίασαν μια επετειακή έκδοση που αρέσκεται να κινείται εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοχοι τέτοιων μοντέλων, αποφεύγουν: το χώμα.

Η X5 Silver Anniversary Edition διακρίνεται για το Lime Rock Grey χρώμα και τα απαραίτητα σηματάκια, σε συνδυασμό με μαύρες πινελιές σε καθρέπτες, φτερά και φωτιστικά σώματα, παρμένες από το πακέτο M. Αυτό που παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, είναι ένα άλλο πακέτο. Αποκλειστικά για την επετειακή X5, η BMW προσφέρει στάνταρ το xOffroad Package, το οποίο δίνει στο βαυαρικό SUV μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, μπλοκέ διαφορικό πίσω, προστατευτικές ποδιές για το πάτωμα, αυξημένη απόσταση από το έδαφος, αερανάρτηση, 20άρες ζάντες με μεικτά ελαστικά και τέσσερα νέα προγράμματα λειτουργίας: xSnow, xSand, xGravel, και xRocks, καθένα με συγκεκριμένες παραμετροποιημένες επιλογές για traction control, αλλαγές κιβωτίου, απόκριση γκαζιού, κατανομή ροπής και άλλα.

Η xOffroad Camera παρέχει λεπτομερή έλεγχο κάθε γωνίας του αμαξώματος έως τα 35 χλμ./ώρα, ενώ το xOffroad View εμφανίζει στην κεντρική οθόνη ό,τι θέλει να ξέρει ο οδηγός όταν κινείται στα κατσάβραχα, δηλαδή κλίση εδάφους (εγκάρσια και διαμήκη) και απόσταση από αυτό. Με λίγα λόγια, μιλάμε για την ικανότερη εργοστασιακή Χ5 σε εκτός δρόμου καταστάσεις μέχρι σήμερα. Κάτω από το καπό βρίσκουμε τον 3.0λιτρο bi-turbo εξακύλινδρο εν σειρά της xDrive40i, που στέλνει στους τέσσερις τροχούς 380 ίππους και 520 Nm. Στην 40i τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 5,4 δλ. και η τελική περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα, ωστόσο στη Silver Anniversary λογικά οι επιδόσεις θα είναι ελαφρώς υποδεέστερες λόγω off road τροχών.

Η παραγωγή αρχικά θα αφορά την αγορά της Αμερικής, όπου παραγόταν η X5 MK1 (στο εργοστάσιο του Spartanburg, 1η Σεπτεμβρίου του 1999 πρεμιέρα), με 1.000 κομμάτια και αρχική τιμή 81.075 δολάρια (75.553 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store