Volvo EX30 και EX90 «τσουγκρίζουν» για την ασφάλεια (+video)

Η Volvo είναι δεκαετίες συνώνυμο της ασφάλειας. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους σε αυτή, είναι η σύγκρουση ενός μεγάλου οχήματος με ένα πολύ μικρότερο. Η τεράστια αύξηση στην κυκλοφορία SUV, αλλά και η ευρύτατη ποικιλομορφία στις διαθέσιμες κατηγορίες, έχει γεμίσει τους δρόμους με μεγάλες αντιθέσεις στο μέγεθος των αυτοκινήτων. Πολύ εύκολα μπορεί να προκύψει σύγκρουση ενός τεράστιου SUV, με ένα δυο-τρία segments κάτω. Οι Σουηδοί γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τις καταστάσεις, βάζοντας τα EX30 και EX90 να συγκρουστούν για το καλό της ασφάλειας.

Τα δυο ηλεκτρικά SUV καταλαμβάνουν τα άκρα της γκάμας, με το EX30 να είναι το μικρότερο και το EX90 το μεγαλύτερο μοντέλο που προσφέρει η Volvo. Η διαφορά στα «κυβικά» είναι χαρακτηριστική, καθώς μήκος και βάρος τα λένε όλα: 4.233 χλστ. και 1.830 κιλά το EX30, 5.037 χλστ. και 2.688 κιλά το EX90. Εύκολα καταλαβαίνουμε πως αν το EX90 τρακάρει με το EX30, το μικρότερο θα δεχτεί σχεδόν τα πάντα από τις δυνάμεις πρόσκρουσης. Η σουηδική φίρμα, ωστόσο, έχει μελετήσει τόσο το ένα, όσο και το άλλο. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από το μεταξύ τους crash test.

Η δοκιμή πρόσκρουσης οργανώθηκε στο κέντρο ασφαλείας της εταιρίας, στην Torslanda, και περιλάμβανε την πλάγια σύγκρουση του EX90 και του EX30. Το μεγάλο SUV κινούταν με 50 χλμ./ώρα, ενώ το EX30 με 20 χλμ./ώρα. Το σενάριο; Ένα από τα πιο καθημερινά που μπορεί να τύχουν: εμβολισμός ενός αυτοκινήτου από άλλο, λόγω παραβίασης προτεραιότητας/ερυθρού σηματοδότη ή ελλιπούς ελέγχου από τον οδηγό (διασταυρώσεις, στενά κλπ). Η Lotta Jakobsson, επικεφαλής ασφάλειας της Volvo, εξηγεί σε συνέντευξη του Automotive News πώς η κατασκευή του EX90 μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης τραυματισμών σε όσους βρίσκονται μέσα στο EX30. Το κάτω μέρος της μπροστινής δομής του μεγαλύτερου SUV αλληλεπιδρά με την πλαϊνή του μικρότερου οχήματος, προκειμένου αφενός να κατανεμηθούν πιο ομοιόμορφα οι δυνάμεις της σύγκρουσης, αφετέρου για να διαμοιραστεί η απορρόφησή τους από τις ζώνες παραμόρφωσης και των δύο.

Get it on Google Play Download on the App Store