Τρόμος με crash test μικρών EVs από την Κίνα (+video)

Τα κινεζικά αυτοκίνητα βελτιώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, φτάνοντας πλέον στο σημείο να αποσπούν 5 αστέρια στα crash tests του Euro NCAP. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη δεν συνιστά ακόμα τον κανόνα. Υπάρχουν πάρα πολλά «made in China» τετράτροχα που όχι μόνο δεν μπορούν να περάσουν τις δοκιμές του δικού μας NCAP, αλλά χωλαίνουν ακόμα και με τα εγχώρια δεδομένα.

Οι εικόνες από τη μετωπική σύγκρουση δυο μικρών ηλεκτρικών κινεζικής κατασκευής είναι αρκετή, για να επιφέρει ρίγη. Το λευκό είναι σχετικά γνωστό σε εμάς. Πρόκειται για το Hong Guang MINI EV της Wuling, που αποτελεί το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό στην Κίνα, αλλά και ένα από τα φθηνότερα, αφού οι τιμές τους ξεκινούν από τις 28.800 γουάν (περίπου 3.745 ευρώ). To μήκος του περιορίζεται στα 2.917 χλστ., όμως μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 επιβάτες, ενώ την κίνησή του αναλαμβάνει ένας ηλεκτροκινητήρας 27 ίππων και μπαταρία ισχύος 9,3 ή 13,9 kWh.

Το κόκκινο αυτοκίνητο είναι αγνώστων στοιχείων, αναφερόμενο απλά ως «χαμηλής ταχύτητας ηλεκτρικό όχημα». Παρότι φαίνεται ακόμα μικρότερο από το Hong Guang, διαθέτει δυο πόρτες επιπλέον. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του βέβαια, η κωμική προσπάθεια να μοιάσει στη G-Class μπροστά, έχοντας μέχρι το σήμα της Mercedes στη μάσκα! Από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ξεχωρίζει ο τύπος μπαταρίας, που είναι όσο βασικός μπορεί να γίνει. Εδώ δεν υπάρχει συστοιχία ιόντων-λιθίου, αλλά η παλαιού τύπου μολύβδου-οξέος!

Και μόνο από αυτά τα specs, για να μην πούμε από την εμφάνιση, αντιλαμβάνεσαι πως το κόκκινο EV δεν διατηρεί πολλές ελπίδες για διάκριση σε crash test. Ειδικά στο συγκεκριμένο, όπου τα αυτοκίνητα προσκρούουν το ένα στο άλλο με ταχύτητα 64 χλμ./ώρα. Τα αποτελέσματα; Κάτι παραπάνω από εμφανή και σοκαριστικά. Το «αβάπτιστο» EV έγινε σκόνη και θρύψαλα, με την ολότητα του εμπρός μέρους να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών. Το μικρό της Wuling αντίθετα μπόρεσε να απορροφήσει κάμποση από τη φόρτιση, ωστόσο το σπάσιμο και λύγισμα του σασί σε αρκετά σημεία δεν αποφεύχθηκε.

Get it on Google Play Download on the App Store