Προβληματίζει η ασφάλεια των πίσω στα crash test (+videos)

Στα crash tests βλέπουμε μονίμως βαθμολογίες που αφορούν τη συνολική ασφάλεια των επιβατών, με έμφαση σε οδηγό-συνοδηγό και παιδιά. Σε μια πρόσκρουση, ωστόσο, μπορούν να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στους πίσω επιβάτες, αλλά και στους εμπρός λόγω των πίσω. Σε αυτούς του δυο κρίσιμους τομείς εστίασε η τελευταία παρτίδα δοκιμών πρόσκρουσης του IIHS, με τα αποτελέσματα να προκαλούν προβληματισμό.

Επτά νέα μοντέλα (6 σεντάν και 1 crossover) της αμερικανικής αγοράς δοκιμάστηκαν, βαθμολογούμενα σε ασφάλεια οδηγού και πίσω επιβατών. Οι επιδόσεις και από τις δυο επιμέρους κατηγορίες συμψηφίστηκαν, προκειμένου να προκύψει η τελική βαθμολογία κάθε αυτοκινήτου. Ένας συμψηφισμός που φέρνει πονοκέφαλο στις εταιρίες, καθώς μόνο ένα κατάφερε να αποσπάσει τη μέγιστη διάκριση. Άλλο ένα ήταν αποδεκτό, 2 οριακά και 3 δεν μπόρεσαν να περάσουν τη βάση. Σημείο-κλειδί σε όλα, η προστασία των πίσω επιβατών. Αυτή είναι που διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολο της βαθμολογίας, καθώς η προστασία των εμπρός επιβατών χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο σε κάθε περίπτωση.

Σε οδηγό-συνοδηγό δεν υπήρξε ένα μοντέλο που να μην πάρει βαθμολογία «καλό». Όπως βλέπουμε στον πίνακα του IIHS, τα αποτελέσματα τον έχουν πρασινίσει. Μοναδική εξαίρεση τα πόδια στο Accord, όπου την πλήρη «πρασινίλα» χαλάει το κίτρινο του «αποδεκτού». Και πάλι, όμως, μιλάμε για οχυρά. Εξαιρετική εικόνα από τα Honda Accord, Nissan Altima, Toyota Camry, Hyundai Sonata, Kia K5, VW Jetta και Subaru Outback, που είναι μοναδικό μη σεντάν της ομηγύρεως. Με το που περάσουμε στα δρώμενα του πίσω καθίσματος, όμως, η εικόνα αρχίζει να αλλάζει δραματικά.

Το μόνο που επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή βαθμολόγηση, είναι το Accord. Η συγκράτηση και κινηματική των πίσω επιβατών αποσπά το πολυπόθητο «καλό», διορθώνοντας τη «μουτζούρα» του «αποδεκτού» στα πόδια των εμπρός επιβατών, η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει τη συνολική βαθμολογία. Ένα μέτριο ή κακό αποτέλεσμα στους πίσω, αντίθετα, θα κατέβαζε σημαντικά το μέσο όρο. Το Honda τη γλίτωσε. Τα υπόλοιπα 6 όμως, ούτε κατά διάνοια.

Το «φτωχό» πήγε σύννεφο, με τα Sonata, K5 και Jetta να παίρνουν «κόκκινη κάρτα» σε περισσότερους από έναν τομείς. Κεφάλι/αυχένας και στήθος αποτέλεσαν αδύναμο σημείο και στα τρία, πέραν της συγκράτησης που ταλαιπώρησε άπαντες πλην Accord. Στην τελευταία το Jetta πήρε «κίτρινη», όμως οι επιδόσεις του σε κεφάλι/στήθος και στήθος δεν απέτρεψαν την κατακρήμνιση της γενικής βαθμολογίας στο. Ακριβώς το ίδιο συνέβη στα δυο κορεατικά σεντάν, την ώρα που Camry και Altima σώθηκαν σχετικά από τα ποσοστά σε κεφάλι και γοφούς. Το Outback είχε όλα τα φόντα για μια κορυφαία επίδοση, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφύγει το κακό της συγκράτησης/κινηματικής, η οποία του έριξε το συνδυαστικό σκορ στο «αποδεκτό».

Κυριότερο πρόβλημα, όπως μας υποψιάζει η περιγραφή συγκράτηση/κινηματική, είναι η ασφάλιση των πίσω επιβατών από τις ζώνες ασφαλείας. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Insurance Institute of Hiqhway Safety, τα ανδρείκελα (που προσομοιώνουν το μέσο σωματότυπο ενηλίκων και παιδιών) γλιστρούν κάτω από τους ιμάντες και πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού όχι μόνο για τους πίσω, αλλά και για τους εμπρός επιβάτες.

Get it on Google Play Download on the App Store