Οι σοκαριστικές διαφορές στις προδιαγραφές από αγορά σε αγορά (+video)

Έχουμε συνηθίσει τα αστέρια να πέφτουν «βροχή» στο Euro NCAP και τις δοκιμές πρόσκρουσης στη Βόρειο Αμερική (είτε από IIHS, είτε από NHTSA), όμως δεν είναι όλες οι αγορές ίδιες. Το αυτό ισχύει για τις προδιαγραφές των μοντέλων που κυκλοφορούν σε κάθε μια, αλλά και τον εξοπλισμό.

Για να καταδείξει τις σοκαριστικές διαφορές στην παρεχόμενη ασφάλεια από αγορά σε αγορά, ο Global NCAP υπέβαλλε σε crash test δυο αυτοκίνητα του ίδιου κατασκευαστή, που παράλληλα είναι τα φθηνότερα της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας σε δυο χώρες γειτονικές, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετες στο τί ζητάνε από ένα τετράτροχο επί θεμάτων ασφαλείας. Το Hyundai Accent είναι το πιο προσιτό μοντέλο των Κορεατών στις Η.Π.Α., αλλά και ένα από τα πιο οικονομικά νέα μοντέλα γενικά στη Βόρειο Αμερική, προερχόμενο από το εργοστάσιο της εταιρίας στο Μεξικό. Το οποίο Μεξικό, με τη σειρά του, έχει για φθηνότερο Hyundai το Grand i10. Τη σεντάν εκδοχή του i10, η οποία ωστόσο δεν κατασκευάζεται από λατινοαμερικανικά χέρια, αλλά ινδικά!

Οι διαφορετικές απαιτήσεις και η ανάγκη για χαμηλότερο κόστος επιτάσσουν τις τεράστιες διακυμάνσεις στα υλικά κατασκευής, τη μεθοδολογία, την ποιότητα και, φυσικά, τον εξοπλισμό. Στις Η.Π.Α. ακόμα και η βασική έκδοση του φθηνότερου νέου μοντέλου επιβάλλεται να έχει 6 αερόσακους, ABS, ESP, επικουρικά συστήματα, ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης και, συνολικά, ό,τι καθορίζει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Στο Μεξικό, αντίθετα, οι απαιτήσεις είναι πολύ λιγότερες. Μόνο μετωπικοί αερόσακοι στο βασικό εξοπλισμό και πολύ κατώτερα στάνταρ για τις δοκιμές πρόσκρουσης, κάτι που εκδηλώνεται με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο όταν χρειαστούν προστασία οι επιβάτες.

Η πλαγιομετωπική σύγκρουση των δυο Hyundai άφησε το Grand i10 με βαρέως παραμορφωμένο πλαίσιο, που «τσάκισε» σε κολώνες-οροφή-μαρσπιέ, πόρτες που δεν άνοιγαν, μετατοπισμένη κρεμαγέρα και μεγάλες πιθανότητες για θανάσιμο τραυματισμό οδηγού-συνοδηγού. Στο Accent, αντίθετα, βλέπουμε πως η καμπίνα έμεινε ανέπαφη, με τους 6 αερόσακους να δημιουργούν μια φούσκα προστασίας για τους επιβάτες και να εξασφαλίζουν πως σε περίπτωση ατυχήματος, το πιθανότερο είναι να βγουν μόνοι τους από το αυτοκίνητο με ελαφριά τραύματα.

Get it on Google Play Download on the App Store