Καίρια επένδυση της Audi στα crash tests (+video)

Η Audi εγκαινίασε το νέο της Κέντρο Ασφάλειας Οχημάτων στο Ίνγκολσταντ, ανοίγοντας έναν νέο ορίζοντα crash tests στους κύκλους εξέλιξης των μοντέλων της. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις χρειάστηκαν 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν, αντλώντας συνολικά κονδύλια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Γερμανοί Audi σχεδίασαν το Vehicle Safety Center με γνώμονα τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι το κέντρο μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμές που υπερβαίνουν τα σημερινά πρότυπα σύγκρουσης, τα οποία με τη σειρά τους ποικίλουν από αγορά σε αγορά. Το VSC, εν ολίγοις, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί crash test αυστηρότερα από όσο επιτάσσουν ο Euro NCAP, το IIHS κι ούτω καθεξής. Ο εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας και περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένο δάπεδο, σε συνδυασμό με υπερσύγχρονες κάμερες υψηλής ταχύτητας και LED φωτισμό, που προσφέρουν λεπτομερέστατη απεικόνιση κάθε δοκιμής πρόσκρουσης.

Η αρένα δοκιμών διαθέτει πολλές διασταυρούμενες λωρίδες σύγκρουσης, επιτρέποντας στην Audi αφενός να εκτελεί ατυχήματα 90 μοιρών μεταξύ δύο οχημάτων, αλλά και πλευρικές συγκρούσεις των αυτοκινήτων ενάντια σε εμπόδια (σταθερά και κινούμενα). Περισσότερα από 60 ανδρείκελα θα χρησιμοποιούνται στις αξιολογήσεις των τεχνικών, προσφέροντας δεδομένα για μια ευρύτατη γκάμα ηλικιών και σωματότυπων. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν κούκλες στο μέγεθος παιδιού 18 μηνών και ενήλικα 103 κιλών! Τα crash test dummies φέρουν έως και 150 αισθητήρες, αποτελώντας τμήμα ενός μεγαλύτερου παζλ δεδομένων. Οι τρισδιάστατες σαρώσεις βοηθούν στην επεξεργασία των παραμορφώσεων μετά τη δοκιμή στα οχήματα, ενώ η παρακολούθηση κίνησης βοηθά στην καταγραφή της αλληλουχίας των γεγονότων.

Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή διαδραματίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο στις δοκιμές πρόσκρουσης, με την Audi να εκτελεί δεκάδες χιλιάδες εικονικά ατυχήματα πριν καν κατασκευάσει ένα πρωτότυπο. Το Κέντρο Πληροφορικής της εταιρείας, που βρίσκεται στο ίδιο τεχνολογικό πάρκο, προσφέρει αφειδώς τη συνδρομή του.

Get it on Google Play Download on the App Store