Ηχηρή «τάπα» της Κίνας στην Ιαπωνία

Η Κίνα έχει μετατραπεί στον απόλυτο βιομηχανικό κυρίαρχο της αυτοκίνησης, ξεπερνώντας πια και επίσημα την Ιαπωνία σε εξαγωγές! Μια εξέλιξη που αλλάζει το χάρτη της διακίνησης οχημάτων, πιστοποιώντας σε ακόμα έναν τομέα τη γιγαντιαία βελτίωση των Κινέζων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κινεζικών Αυτοκινητοβιομηχανιών ( China Association of Automobile Manufacturers – CAAM), η Κίνα εκτιμάται πως εξήγαγε 5,26 εκατομμύρια οχήματα το 2023, αφήνοντας με άνεση πίσω της την Ιαπωνία. Οι εκτιμήσεις θέλουν τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να μην ξεπέρασε τα 4,3 οχήματα σε εξαγωγές, μένοντας σχεδόν 1 εκατομμύριο μακριά από τους άσπονδους εχθρούς εξ ανατολών. Κι αυτό χωρίς ακόμα οι κατασκευαστές της χώρας να έχουν πιάσει μεγάλα πόστα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα διατηρούν ελάχιστη παρουσία στην αγορά των Η.Π.Α.

Στις αγορές της Ρωσίας και του Μεξικό, όμως, διαπρέπουν. Εκεί είναι που συντελείται το ρεφάρισμα από Ε.Ε. και Αμερική, καθώς μόνο στη Ρωσία εξήχθησαν πάνω από 730.000 οχήματα made in China – επίδοση 7 φορές υψηλότερη συγκριτικά με πέρσι! Η BYD αποτελεί το μεγαλύτερο success story της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς κατάφερε να πουλήσει 3.024.417 μονάδες και να μπει στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως μεταξύ των κατασκευαστών, θέτοντας ένα ιστορικό ορόσημο για τις μάρκες της Κίνας. Από αυτά τα 3,02 εκατ. οχήματα τα 1,57 εκατ. αφορούν αμιγώς ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν όλα plug-in υβριδικά. Δείγμα της θεαματικής επίδοσης από την BYD, το γεγονός ότι στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους κατόρθωσε να αφήσει πίσω της σε πωλήσεις, μέχρι και την Tesla!

Στην ίδια την Κίνα τώρα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,3% και έφτασαν ποσοτικά στα 21,93 εκατομμύρια οχήματα. Κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά, χάρη εν πολλοίς στις δραματικής μειώσεις τιμών σε μεγάλο μέρος του κλάδου. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυξήθηκαν μεν κατά 21%, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με το + 83% που έγραψαν τα PHEV. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές μάρκες αντιστοιχούν πλέον στο 63% της συνολικής αγοράς, καταγράφοντας αύξηση 56% συγκριτικά με το 2022.

Get it on Google Play Download on the App Store