Η Toyota έφτασε τα 300 εκατ. αυτοκίνητα

Ήταν Αύγουστος του 1935 όταν η Toyota παρήγαγε το πρώτο της όχημα, ένα φορτηγό G1, το οποίο συναρμολογήθηκε τεχνικά από το τμήμα παραγωγής αυτοκινήτων της Toyoda Automatic Loom Works. Αυτή η πρωτότυπη εταιρεία ιδρύθηκε το 1926 και κατασκεύαζε αυτόματους αργαλειούς, προτού ιδρυθεί και εν τέλει αυτονομηθεί το τμήμα αυτοκινήτων, ονόματι Toyota Motor Corporation, το 1937. Κοντά 90 χρόνια αργότερα, η εταιρία αυτή έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο βιομηχανικό κολοσσό και πρώτη δύναμη στα αυτοκίνητα, έχοντας ξεπεράσει τις 300 εκατομμύρια πωλήσεις!

Στις σχεδόν εννέα δεκαετίες που πέρασαν, η Toyota έχει παραγάγει λίγο περισσότερα από 180 εκατομμύρια αυτοκίνητα στα εγχώρια εργοστάσιά της, ενώ σχεδόν 120 εκατομμύρια έχουν κατασκευαστεί εκτός Ιαπωνίας. Απολύτως φυσιολογικά το Corolla είναι ο απόλυτος ηγέτης του Αΐτσι, με 53,39 εκατομμύρια μονάδες από το 1966, όταν παρουσιάστηκε η πρώτη από τις 12 μέχρι τώρα γενιές του πιο καλοπουλημένου αυτοκινήτου, όλων των εποχών. RAV4 και Camry ακολουθούν διαχρονικά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τεράστιο ρόλο στη γιγάντωση της ιαπωνικής φίρμας έχουν παίξει τα pick up μοντέλα, με πρώτο και καλύτερο το Hilux (Tacoma και Tundra «βαριά χαρτιά» στην Αμερική).

Το 2022 έκλεισε με 10,5 εκατομμύρια μονάδες, τοποθετώντας την Toyota για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή του κόσμου. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως φέτος θα έχουμε «καρέ», με τις πωλήσεις να παίρνουν έξτρα ώθηση από τα SUV με μέγεθος κάτω του RAV4, ήτοι τα Yaris και Corolla Cross. Ο Akio Toyoda, πρόεδρος και ηγέτης της Toyota, δήλωσε: «Νομίζω ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων λέει τις ιστορίες των πελατών μας και οι πελάτες που επέλεξαν τα αυτοκίνητα Toyota ως συνεργάτες τους, μέσα από τις δικές τους ιστορίες, είναι που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα μέχρι σήμερα. Είμαι ευγνώμων από τα βάθη της καρδιάς μου. Λατρεύω τα αυτοκίνητα και θα συνεχίσουμε να τα κατασκευάζουμε, ένα προς ένα, με προσοχή στη λεπτομέρεια και αγάπη».

Get it on Google Play Download on the App Store