Η Stellantis βάζει στο στόχαστρο τους Κινέζους

Οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν βρίσκονται απλά πια στην Ευρώπη. Επελαύνουν. Οι χαμηλές τιμές των αυτοκινήτων τους και η τεράστια απήχηση που αναμενόμενα έχουν, ειδικά στα ηλεκτρικά μοντέλα, έχουν προκαλέσει τέτοιο πανικό στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου και την Κομισιόν, ώστε λαμβάνονται μέτρα για αντικίνητρα αγοράς των «Made in China» οχημάτων! Η Stellantis, ωστόσο, επιλέγει διαφορετική οδό. Εκείνη της απευθείας αντιπαράθεσης.

Το νέο Citroen e-C3 βασίζεται στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα Smart Car, η οποία έχει σχεδιαστεί με έμφαση τα ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα. Όχι μόνο αυτό, αλλά με γνώμονα το χαμηλό κόστος παραγωγής και, κατά συνέπεια, τη διατήρηση των τιμοκαταλόγων όσο το δυνατόν πιο κάτω. Ο πολυεθνικός κολοσσός, δηλαδή, πιστεύει πως η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των Κινέζων, είναι ο ανταγωνισμός στο μεγαλύτερο τους ατού: τις τιμές αγοράς. Ο άνθρωπος πίσω από το μεγαλόπνοο πάτωμα μίλησε στο Automotive News, δίνοντας τον τόνο για ένα μεγάλο ντέρμπι με τους Κινέζους κατασκευαστές, σε πολυάριθμα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Renaud Tourte, 7 νέα μοντέλα εξελίσσονται αυτή τη στιγμή πάνω στο Smart Car Platform (SCP). To e-C3 έκανε την αρχή, για να το ακολουθήσουν σταδιακά κατασκευές διαφόρων segments που θα πωλούνται τόσο σε όλο τον κόσμο, όσο και ειδικά σχεδιασμένα για συγκεκριμένες αγορές (όπως της Νότιας Αμερικής και της Ινδίας). Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι ο συνδυασμός κορυφαίων χαρακτηριστικών με χαμηλές τιμές, προκειμένου να ορθωθεί ένα εμπορικό τείχος απέναντι στις MG, SAIC, Geely, BYD, NIO και τις λοιπές σινικές δυνάμεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή επί της ουσίας παίζουν μόνες τους. Μάλιστα η SCP δεν υποστηρίζει μόνο EVs, αλλά και κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ακόμα σημαντικότερα δε, κατά πάσα πιθανότητα να βασιστεί σε αυτή το νέο Fiat Panda.

Στο φλέγον ζήτημα, τώρα: για τί τιμές μιλάμε; Το e-C3, ένα ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό B-SUV 113 ίππων και 320 χλμ. αυτονομίας, θα ξεκινά σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία, από τις 23.300 ευρώ. Το 2025 θα παρουσιαστεί μια ακόμα πιο προσιτή έκδοση, με 200 χλμ. αυτονομία, που θα κοστίζει 19.990 ευρώ!

Get it on Google Play Download on the App Store