Ένας από τους μεγαλύτερους -αν όχι ο μεγαλύτερος- φόβους όταν κλειδώνει κάποιος το αυτοκίνητό του πριν πάει στο σπίτι, αφορά το αν θα το βρει την επόμενη μέρα. Οι κλέφτες έχουν εξελιχθεί τόσο που, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών στα σύγχρονα μοντέλα, μπορούν να ανοίξουν ένα αυτοκίνητο χωρίς καν να το ακουμπήσουν (συσκευές παρεμβολών, υποκλοπής σημάτων κλπ). Φυσικά, πολλοί δεν ενδιαφέρονται για ολόκληρο το αυτοκίνητο, αλλά για τις ζάντες.
Διαβάστε επίσης: Κλέφτες σήκωσαν 124 ζαντολάστιχα από αντιπροσωπεία
Είχαμε δει μια ολοκαίνουργια Corvette στις Η.Π.Α., που εν μία νυκτί βρέθηκε σε τάκους και με τους τέσσερις τροχούς να λείπουν. Παρόμοια περιστατικά σημειώνονται σε όλο τον κόσμο, ειδικά όταν οι ζάντες είναι γουστόζικες ή μεγάλων διαστάσεων. Όπερ εστί πως ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει supercar ή ακριβό αυτοκίνητο, μπορεί να μπει στο μάτι κλεφτών μόνο και μόνο επειδή του έχει φορέσει ένα ωραίο σετ «πατούμενα». Η λύση στο πρόβλημα εναπόκειται στα μπουλόνια ασφαλείας.
Σε σχέση με τα κοινά μπουλόνια, τα ασφαλείας απαιτούν ειδικό κλειδί για την αφαίρεσή τους. Χωρίζονται σε τρία διαφορετικά είδη, όπως και τα κανονικά: ίσια, κωνικά και σφαιρικά. Χρησιμοποιούνται ανά ένα σε κάθε τροχό, αποτελώντας την τελευταία γραμμή άμυνας στον επίδοξο κλέφτη.
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν είναι όλα τα μπουλόνια ασφαλείας, ο λόγος αφορά το κόστος. Μια τετράδα επώνυμων, μπορεί να ξεπεράσει τα 50 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι οι ζάντες έχουν από 5 μπουλόνια, φτάνουμε σε σύνολο τα 20 και κοστολόγιο 200 ευρώ. Βέβαια, αν θέλει κάποιος μπορεί να το κάνει. Εξάλλου, πολλά σετ τροχών ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Τι είναι 200 ακόμα για να έχει κάποιος το κεφάλι του ήσυχο; Το θέμα είναι, κατά πόσο μπορεί να το έχει.
Δείτε ακόμα: «Κινηματογραφικά» μπουλόνια ασφαλείας από τη Ford (+video)
Οι κλέφτες συνήθως στοχεύουν εύκολα θηράματα. Λείες που θα απαιτήσουν τη λιγότερο δυνατή προσπάθεια για να υποκύψουν, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να εντοπιστούν. Πρακτικά, τα μπουλόνια ασφαλείας εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να δυσκολέψουν τόσο την αφαίρεση της ζάντας, ώστε ο επίδοξος «βούτας» να αποθαρρυνθεί και να διαλέξει άλλο στόχο. Όπως είπαμε, κάθε σετ μπουλονιών ασφαλείας συνοδεύεται από το αντίστοιχο, μοναδικής σχεδίασης κλειδί. Που σημαίνει ότι τα συμβατικά εργαλεία, δεν εφαρμόζουν για την αφαίρεσή τους.
Ακόμα και σε περιπτώσεις απώλειας του κλειδιού, τα περισσότερα βουλκανιζατέρ καταφεύγουν σε «πατέντες» όπως τρόχισμα και καλέμι, προκειμένου να μπορέσουν να το αφαιρέσουν και να αλλάξουν λάστιχο. Υπάρχουν ορισμένα κιτ αφαίρεσης που κυκλοφορούν και υποστηρίζουν πως αφαιρούν μπουλόνια ασφαλείας –καθαρά για λόγους πρακτικότητας, λες και δεν μπορούν να τα αγοράσουν κλέφτες- χωρίς ζημιές, όμως ταιριάζουν μόνο σε ορισμένους τύπους.
Διαβάστε επίσης: Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;
Στις οικονομικές επιλογές, ωστόσο, αρκεί μια τσιμπίδα για να ξηλωθούν. Στην προκειμένη, λαμβάνει πλήρη εφαρμογή το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Μια τετράδα ποιοτικών μπουλονιών, πράγματι μπορεί να κρατήσει τις ζάντες στη θέση τους. Φυσικά, ισχύει και κάτι άλλο: πως αν το «βάλουν» στο μάτι και έχουν χρόνο (πχ να έχουμε φύγει διακοπές με άλλο μέσο και να είναι το αυτοκίνητο στο δρόμο), τότε δύσκολα υπάρχει σωτηρία. Δεν υπάρχει λόγος, όμως, να τους κάνουμε τη ζωή εύκολη.