Πόση ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορούμε να οδηγήσουμε

  • drink and drive
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2025/12/drink-and-drive.jpg

Ζούμε στη χώρα όπου για να γίνονται τα αυτονόητα, θα πρέπει να κάνουμε δεήσεις. Πού αλλού πρέπει να φτιάχνεις ολόκληρες διατριβές, να δείχνεις μελέτες και στοιχεία ατυχημάτων/δυστυχημάτων επί δεκαετίας, μπας και πειστούν οι οδηγοί να κάνουν το ευκόλως εννοούμενο: όταν πίνουμε, δεν οδηγούμε. Ειδικά στις γιορτές, που το αλκοόλ δίνει και παίρνει ολούθε. Η επήρειά του, δε, κρατάει για ώρες μετά την κατανάλωσή του. Δεν πάει να πει ότι πίνουμε έναν καφέ μετά, περιμένουμε 1-2 ώρες και φύγαμε.

Για να καθαρίσει ο οργανισμός από το οινόπνευμα, ή ορθότερα, για να πέσουν τα επίπεδα στα νόμιμα όρια, χρειάζεται χρόνος. Αναλόγως ποτού και ποσότητας, φτάνουμε και πάνω από το 10ωρο για να μπορέσουμε να πιάσουμε τιμόνι με ασφάλεια. Ο βρετανικός οργανισμός Road Respect ανέλυσε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το χρόνο που απαιτείται για να τα ισοσταθμίσει ο οργανισμός, μέχρι να πέσει η περιεκτικότητα στο αίμα στα νόμιμα όρια. Τα αποτελέσματα; Αναμενόμενα από τη μία, υπό τη σκοπιά ότι αν πιούμε απαγορεύεται δια ροπάλου να κάτσουμε στη θέση του οδηγού. Από την άλλη, όμως, έχουμε και κάποιες εκπλήξεις, όσον αφορά τα ποτά και το συσχετισμό με τους χρόνους απομάκρυνσης του αλκοόλ. Πάμε να τα δούμε λεπτομερώς, να απολαύσουμε τις γιορτές, να φάμε, να πιούμε και στον καναπέ του οικοδεσπότη ή το πίσω κάθισμα του ταξί να κοιμηθούμε. Σε κάθε περίπτωση, μακριά από τιμόνι. 

Μπύρα (5% περιεκτικότητα αλκοόλ)
  • Ένα ποτήρι: οδήγηση μετά από 2,5 ώρες
  • Δυο ποτήρια: μετά από 5 ώρες
  • Τρία ποτήρια: μετά από 7,5 ώρες
Κρασί (13,5% περιεκτικότητα αλκοόλ)
  • Ένα ποτήρι: οδήγηση μετά από 3,5 ώρες
  • Δυο ποτήρια: μετά από 7 ώρες
  • Τρία ποτήρια: μετά από 10,5 ώρες
Ουίσκι (40% περιεκτικότητα αλκοόλ)
  • Ένα ποτήρι: οδήγηση μετά από 1,5 ώρα
  • Δυο ποτήρια: μετά από 3 ώρες
  • Τρία ποτήρια: μετά από 4,5 ώρες

Παρατηρούμε το εξής οξύμωρο: το πιο «βαρύ» ποτό, είναι και αυτό που αφομοιώνεται πιο εύκολα στο αίμα. Δεν είναι τυπογραφικό, ούτε λάθος τα στοιχεία. Αυτό το περίεργο στατιστικό προκύπτει καθαρά από τις μερίδες. Άλλο ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, άλλο ο «κουβάς» μπύρα που σερβίρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλο ένα δάχτυλο ή σφηνάκι ουίσκι. Φυσικά οι παραπάνω αριθμοί μιλούν για μέσους όρους και δίνουν μια γενική εικόνα, καθώς το πόσο γρήγορα επηρεάζεται ένας άνθρωπος από το αλκοόλ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική κατάσταση, το βάρος, το πόσο γρήγορα «κατεβάζει» τα ποτά, το αν είναι γεμάτο ή άδειο το στομάχι κλπ.

Get it on Google Play Download on the App Store