Όσοι έχουν οδηγήσει (ή οδηγούν ακόμα) παλιότερα αυτοκίνητα, θα γνωρίζουν πως η ενεργοποίηση του air condition συνοδεύεται από απώλεια ισχύος. Αυτό το χαρακτηριστικό «κόψιμο» στην απόδοση, μετά το κομπλάρισμα του συμπιεστή. Στα σύγχρονα μοντέλα, με τα τούρμπο βενζίνης ή πετρελαίου, τους ηλεκτροκινητήρες και τις σεμιναριακές καμπύλες ροπής, το φαινόμενο είναι ανεπαίσθητο. Σε κατασκευές μέτριας ιπποδύναμης 20ετίας και άνω, όμως, κάνει με το παραπάνω αισθητή την παρουσία του.
Κάτι απολύτως λογικό, καθώς ο κομπρέσορας του air condition παίρνει κίνηση από τον κινητήρα. Όσο μεγαλύτερη η δύναμη, τόσο λιγότερο αισθητή η απώλεια – και τούμπαλιν: όσο πιο αδύναμο το μοτέρ, τόσο πιο έντονο το «γονάτισμα». Αυτό που μας έκανε να κλείνουμε τον κλιματισμό στις ανηφόρες, προκειμένου να βοηθάμε το τράβηγμα του κινητήρα. Πόσα άλογα, τελικά, χάνονται με το πάτημα του μπουτόν που γράφει «A/C» ή φέρει μια νιφάδα πάνω του;
Οι Ρώσοι αποφάσισαν να το εξακριβώσουν, χρησιμοποιώντας ένα καινούργιο αυτοκίνητο μεν, παλαιάς κοπής δε. Το Lada Niva Travel πλασάρεται ως νέο, αλλά αφενός κρύβει μοντέλο του 2003, αφετέρου κινείται από ένα μοτέρ του οποίου οι ρίζες χρονολογούνται άλλα 10 χρόνια πριν. Tότε, δηλαδή, που πρωτομπήκε ο 1.700άρης τετρακύλινδρος στο μηχανοστάσιο του ρωσικού εργαλείου, με απόδοση 80 ίππων στις 5.200 σ.α.λ. και 127 Nm στις 4.000 σ.α.λ. Προκειμένου να διαπιστωθούν οι απώλειες λόγω air condition, το αυτοκίνητο μετρήθηκε δυο φορές κανονικά και άλλες δυο με τον κλιματισμό ενεργοποιημένο.
Τι έδειξε η οθόνη του δυναμόμετρου; Kαταρχάς μεγάλες απώλειες μετάδοσης. Τη στιγμή που ο στρόφαλος παράγει 79 ίππους και 118,6 Nm ροπής, στους τροχούς καταλήγουν μόλις 49,3 άλογα και 78,8 Nm! Η τετρακίνηση με τα τρία διαφορικά και το βοηθητικό κιβώτιο επιβαρύνει τα μέγιστα, με το μοτέρ να καλείται να αντιμετωπίσει και την τροφοδοσία του κλιματισμού. Κόντρα σε ό,τι περιμένει κάποιος, ωστόσο, τα «δανεικά» δεν είναι πολλά. Στα 73,7 άλογα και 110,7 Nm πέφτει το νεύρο του στρόφαλου, με τους τροχούς να παραλαμβάνουν 45,4 ίππους και 72,2 Nm.
Χοντρικά, λοιπόν, μιλάμε για απώλειες της τάξης των 4-5 ίππων και 8-10 Nm ροπής. Φυσικά τα αποτελέσματα ποικίλουν από air condition σε air condition κι από μοτέρ σε μοτέρ, όμως παίρνουμε μια καλή ιδέα. Εξίσου πειστική είναι και η εξήγηση στο γιατί τα παλαιότερα αυτοκίνητα αγκομαχούν μόλις ανάβει ο κλιματισμός: απλούστατα, δεν είναι αρκετά δυνατά. Άλλο να ενεργοποιείς το air condition σε ένα καινούργιο 1.000άρι τούρμπο VW Polo, άλλο σε BMW 318i E36.