Ποιο είναι το πρόστιμο για χρήση κινητού στην οδήγηση;

Η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης και η γενικότερη ενασχόληση με αυτό, όπως είναι ανταλλαγή μηνυμάτων και το… χάζεμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν σοβαρή αιτία πρόκλησης ατυχημάτων. Ακόμα και ένα δευτερόλεπτο που θα γυρίσει ο οδηγός το βλέμμα του στο κινητό τηλέφωνο, είναι αρκετό για να συγκρουστεί με το προπορευόμενο όχημα, αν για παράδειγμα αυτό τύχει και φρενάρει.

Δείτε ακόμη: Ποιο είναι το πρόστιμο για τη σφήνα στο φανάρι;

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης, επιτρέπεται μόνο όταν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε ειδική βάση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth. Απαγορεύεται ο οδηγός να κάνει χρήση του κινητού κρατώντας το ή να μιλάει ενσύρματα με ακουστικά hands free, γιατί έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να μπλεχτούν τα καλώδια στα χέρια του οδηγού και να προκληθεί ατύχημα.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, για 60 ημέρες. Επίσης επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται (200 και 300 ευρώ), με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δείτε ακόμη: Ποιο είναι το πρόστιμο για κίνηση στη Λ.Ε.Α.;

Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα χτυπήσει το κινητό τηλέφωνο, καλύτερα κάντε στην άκρη του δρόμου σε ένα ασφαλές σημείο για να μιλήσετε, εφόσον δεν τηρείτε τις νόμιμες διαδικασίες, όχι για το πρόστιμο, αλλά για την ασφάλεια όλων.

Get it on Google Play Download on the App Store