Ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου είναι πονεμένη ιστορία. Για φουλάρισμα, ούτε λόγος. Υπό κανονικές συνθήκες. Γιατί το καλοκαίρι, με τις διακοπές και τις εκδρομικές εξορμήσεις, η μελωδία του «γέμισέ το» ακούγεται συχνότερα στα αυτιά των βενζινάδων. Πότε, όμως, είναι καλύτερα να το λέμε;
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, σε συνδυασμό με τα ευρήματα του ειδησεογραφικού portal Clever Tanken, το οποίο παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνει τα κατάλληλα και ακατάλληλα χρονικά «παράθυρα» για τις επισκέψεις στα πρατήρια. Σύμφωνα με τους Γερμανούς, λοιπόν, οι πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές ώρες είναι αυτές που σημειώνεται άνοδος τιμών. Μια άνοδος, που αναλόγως τη χώρα, κυμαίνεται από 5 μέχρι 20 λεπτά του ευρώ.
Δείτε ακόμα: Τι κάνω αν αντί για πετρέλαιο βάλω βενζίνη;
Συγκεκριμένα, γύρω στις 10 το πρωί έρχεται η πρώτη άνοδος. Μετά η τιμή πέφτει, για να ξανανέβει στις 3 και μετά στις 5. Αυτά παρατηρούνται για την Ελλάδα, όπου βλέπουμε πως οι ώρες συμπίπτουν με το σχόλασμα (με εξαίρεση την δεκάτη πρωινή). Από εκεί και πέρα, το βράδυ καλό είναι να αποφεύγεται το γέμισμα, καθώς ναι μεν η ζήτηση είναι μικρότερη, αλλά ακριβώς για αυτό η δυνατότητα κέρδους πρέπει να μετακυλήσει σε λιγότερα αυτοκίνητα. Ήτοι αύξηση τιμών.
Οι καλύτερες ώρες για επίσκεψη στο πρατήριο είναι 9-10 το πρωί, 11-1 το μεσημέρι και 6-9 το απόγευμα. Επίσης, αν και αυτονόητο, τα πρατήρια στις εθνικές οδούς και σε απομακρυσμένα σημεία έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ και τα σαββατοκύριακα παίρνουν την ανιούσα. Οπότε γεμίζουμε από Πέμπτη ή Παρασκευή πριν φύγουμε για εκδρομή.
Διαβάστε επίσης: Τα σημεία «SOS» των ντίζελ κινητήρων
Να σημειώσουμε, τέλος, πως στη Γερμανία η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στο 1,35 ευρώ/λίτρο και του ντίζελ στο 1,25 ευρώ/λίτρο. Στη χώρα μας, οι αντίστοιχοι αριθμοί ανέρχονται σε 1,598 και 1,374 (βάσει Παρατηρητηρίου Τιμών).