Οι τρύπες στο αμάξωμα είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο, εκτός αν κάποιος μένει σε σεσημασμένες περιοχές όπου «κυκλοφορούν» αδέσποτες σφαίρες. Ωστόσο, τέτοια εικόνα μπορούμε να δούμε παντού, αν έχουμε καινούργιο ή γενικότερα σύγχρονο αυτοκίνητο. Κι ο λόγος ουδεμία σχέση έχει με πιστολίδι. Αντιθέτως, πιθανότατα να σημαίνει πως η περιουσία μας έχει μπει «στο μάτι» high tech κλεφτών!
Όπως αποκάλυψε ο Dr. Ken German και αναδημοσίευσε ο Ken Tindell, επικεφαλής του Canis Automotive Labs, τρύπες ή εκδορές στο αμάξωμα είναι ο τρόπος που επιλέγουν χάκερς προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην καλωδίωση του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, στο CAN bus (Controller Area Network). Το CAN αποτελεί μια από τις κυριότερες αρτηρίες λειτουργίας στα σύγχρονα οχήματα, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για το νευρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Το CAN είναι ένα σύστημα σειριακού διαύλου όπου όλες οι μονάδες ελέγχου (ECU κινητήρα και λοιπών ηλεκτρονικών συστημάτων) συνδέονται σε μια κοινή αρτηρία, προκειμένου να καθίσταται η ταυτόχρονη αποστολή και λήψη δεδομένων μεταξύ τους.
Αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό, μπορεί απλούστατα να κάνει ό,τι θέλει στο αυτοκίνητο: από το να ξεκλειδώσει τις πόρτες και να το βάλει μπροστά, μέχρι να κάνει σαμποτάζ πειράζοντας τους χάρτες ανάφλεξης ή τη λειτουργία των επικουρικών συστημάτων! Το δεύτερο σενάριο αφορά περισσότερο κατασκοπευτικές ταινίες, οπότε εμάς μας ενδιαφέρει το πρώτο. Έχουμε δει παλιότερα χάκερς να παίρνουν τον έλεγχο οχημάτων εξ αποστάσεως, όχι απλά ανοίγοντας και βάζοντάς τα μπροστά, αλλά μέχρι οδηγώντας τα εξ αποστάσεως (αν υπάρχει ανάλογο σύστημα εγκατεστημένο, όπως πχ το Autopilot στα Tesla). Κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κλέφτης δεν χρειάζεται καν να είναι μέσα στο όχημα για να κάνει αυτό «φτερά»!
Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε τρύπες ή βαθιές εκδορές στο αμάξωμα, όπως της κεντρικής φώτο, ή ξεκουμπωμένα πάνελ (συνήθως εμπρός προφυλακτήρας, όπως στη δεύτερη φώτο) δυο πράγματα θα πρέπει να κάνουμε επειγόντως: να ενημερώσουμε την αστυνομία και κυρίως, να πάμε κατευθείαν στο συνεργείο. Αν κάποιος προσπάθησε να κλέψει το αυτοκίνητο και δεν τα κατάφερε γιατί, παραδείγματος χάρη, τρόμαξε από τυχόν διερχόμενα οχήματα ή τον πήραν χαμπάρι οι γείτονες, δεν πάει να πει ότι δεν θα ξαναπροσπαθήσει. Παρόλο που η κατάσταση μοιάζει να έχει αποφύγει τα χειρότερα, το όχημα κάλλιστα μπορεί να είναι χακαρισμένο και απλά να περιμένει τον δράστη να ξανάρθει, ώστε να ολοκληρώσει τη δουλειά. Συνεπώς πάμε «σφαίρα» στο συνεργείο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι διαγνωστικοί έλεγχοι και να αντιμετωπιστούν τυχόν παρεισφρήσεις στα ψηφιακά ενδότερα του οχήματος.