Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υλοποίησε Πρόγραμμα Επισήμου Ελέγχου της Γνησιότητας Μελιού καθώς και Πρόγραμμα Επισήμου Ελέγχου της Υποκατάστασης Ειδών Ιχθυηρών.
Τα ανωτέρω Προγράμματα Επισήμου Ελέγχου έλαβαν χώρα κατά το Β’ εξάμηνο του έτους 2015 με την συμμετοχή των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συνολικά ελέγχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 97 δείγματα μελιού, τα οποία ελήφθησαν από διάφορα σημεία της αλυσίδας παραγωγής και προμήθειας (παραγωγοί, εισαγωγείς και χονδρέμποροι, εγκαταστάσεις αποθήκευσης/επεξεργασίας/συσκευασίας, επίπεδο διανομής και λιανικής). Το ποσοστό συμμόρφωσης με την υφιστάμενη Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία των ελεγχθέντων δειγμάτων μελιού, τόσο ως προς την γνησιότητα (πρόσθετα σακχάρων ή σακχαρούχων προϊόντων) όσο και ως προς τη φυτική τους προέλευση, κυμαίνονταν περίπου στο 98%.
Αναφορικά με το Πρόγραμμα Επισήμου Ελέγχου της Υποκατάστασης Ειδών Ιχθυηρών, ελέγχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 156 δείγματα ιχθυηρών, τα οποία ελήφθησαν από διάφορα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού και διανομής, ήτοι εγκαταστάσεων επεξεργασίας, αγορών, ψυκτικών αποθηκών, εμπόρων και λιανικής, των κατηγοριών: α. ξιφίας, β. γαλέος, γ. γλώσσας, δ. τόνου, ε. πέρκας, στ. βακαλάου, ζ. σολομού, η. σφυρίδας, θ. σαρδέλας, ι. πέστροφας, ια. χέλι, ιβ. σκουμπρί, ιγ. συναγρίδας και ιδ. μαγιάτικου.
Το ποσοστό συμμόρφωσης των ελεγχθέντων δειγμάτων ιχθυηρών, με το δηλωθέν είδος στην ετικέτα ή σε συνοδευτικά έγγραφα του τροφίμου, ήταν της τάξεως του 90%. Σε όλες τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία διοικητικά μέτρα.