«Τέζα» Toyota GR86 με 2JZ στο δυναμόμετρο (+video)

Κάποια αυτοκίνητα είναι γεννημένα για βελτίωση, κάποια τη ζητάνε απεγνωσμένα και ορισμένοι κινητήρες μοιάζουν σαν να έχουν κατασκευαστεί, ακριβώς για αυτό το σκοπό. Ο 2JZ-GTE των παλιών Supra και το Toyota GR86 συνθέτουν μια πολύ ωραία ιστορία.

Το σύγχρονο 86άρι (μην ξεχνάμε το Corolla AE86, από το οποίο εμπνέεται) δέχτηκε δριμύτατη κριτική στην πρώτη του γενιά για την ισχύ του κινητήρα, με πολλούς να το κατηγορούν ανοιχτά για έλλειμμα δύναμης. Η αλήθεια είναι πως 200 άλογα δεν λένε και πολλά πλέον, τουλάχιστον σε πισωκίνητα sportscars. Οι Toyota και Subaru άκουσαν τον κόσμο και εξέλιξαν ολοκαίνουργιο μοτέρ (η Subaru δηλαδή) για το MK2, με τους ίππους πλέον να ανέρχονται σε 235. Ούτε τώρα, όμως, είναι ικανοποιημένοι όλοι, πιστεύοντας πως μια ισχύς στην περιοχή των 300 ίππων θα άρμοζε περισσότερο στις αρετές των GR86/BRZ. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Αρχίζεις να ψάχνεσαι με τη βελτίωση και να αναζητάς τουρμπίνες ή τροπέτα.

Τα μυστικά του 2.4 D-4S ακόμα δεν έχουν ξεκλειδωθεί πλήρως, αν και υπάρχουν ήδη αρκετές προτάσεις για αυτόν. Με δεδομένα όρια, όμως. O boxer της Subaru δεν μπορεί να φτάσει στα 400 ή 500 άλογα, τουλάχιστον όχι χωρίς να αλλαχτούν τα πάντα πάνω του. Ποια η ευκολότερη λύση; Μα, φυσικά, ο θρυλικός 2JZ-GTE. Ένας κινητήρας που «έχτισε» βελτιωτικούς οίκους και γιγάντωσε την κουλτούρα του tuning παγκοσμίως, με μυθική έφεση στο «πείραγμα», αλλά και συμβατότητα με διαφορετικά αυτοκίνητα. Ο 3.0λιτρος εν σειρά εξακύλινδρος twinturbo αποτελεί ακόμα σήμερα ένα μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για μεταμοσχεύσεις μοτέρ, αρά και ιδεατή λύση για όποιον θέλει να «φουσκώσει» την απόδοση του GR86 του.

Ο YouTuber 144.Printhouse & Racestudio βρήκε ίσως το πιο ακραίο GR86 με μοτέρ Supra, υπερκυβισμένο στα 3.4 λίτρα, βελτιωμένο στα 900 άλογα και στημένο για drift! Για την ακρίβεια ο στόχος είναι τα 900 άλογα, καθώς ακόμα το αυτοκίνητο βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης. Το δυναμόμετρο δείχνει πως αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στην περιοχή των 440 ίππων και 534 Nm, αλλά στους τροχούς. Κάτι που σημαίνει πως ο στρόφαλος παράγει κοντά στα 520 άτια, με απώτερο σκοπό το διπλασιασμό σχεδόν της ισχύος.

Get it on Google Play Download on the App Store