Ντίζελ Skyline 1.500 ίππων ταχύτερο από Rimac! (+video)

Το Nissan Skyline δεν έγραψε απλά, είναι μέρος της ιστορίας στα dragster. Ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα παραγωγής που έδωσε έρεισμα σε νούμερα άνω των 1.000 ίππων, με τον RB26 DETT να συναγωνίζεται με τον 2JZ-GTE της Toyota Supra για το ποιος θα βγάλει περισσότερα άλογα. Μια αύρα που συνοδεύει το GT-R, εν προκειμένω το R33, ακόμα κι αν φοράει κινητήρα ντίζελ!

Το 33άρι που βλέπουμε μας έρχεται από την Αυστραλία, και κάτω από το καπό δεν έχει τον εξακύλινδο εν σειρά biturbo των 2.6 λίτρων. Αντ’ αυτού, κίνηση στους τέσσερις τροχούς δίνει πλέον ένας άλλος straight six, επίσης υπερτροφοδοτούμενος, αλλά με μονή τουρμπίνα και κυρίως καύσιμο το πετρέλαιο! Το μηχανοστάσιο του «Godzilla» φιλοξενεί τον 2.8λτ. ντίζελ του Patrol (με την κεφαλή του RB26), ο οποίος στην καλύτερή του εργοστασιακή εκδοχή παράγει 145 άλογα. Το θέμα με τον RD28 όμως, αφορά στο ότι επιδεικνύει τεράστιες αντοχές σε θερμικά φορτία και πιέσεις. Να το θέσουμε διαφορετικά: είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και δεκτικός στη βελτίωση.

Με εργοστασιακό μπλοκ, αλλά κατόπιν των απαραίτητων αναβαθμίσεων στα υπόλοιπα κομμάτια (πιστόνια, φλάντζα, μεγαλύτερη τουρμπίνα-intercooler, νέες αντλίες κλπ), μπορεί να αποδώσει μέχρι 1.500 άλογα! Χωρίς προβλήματα, αφήνοντας το μεγαλύτερο άγχος να επικεντρώνεται στο αν θα αντέχει η μετάδοση τον καταρράκτη δύναμης. Εξυπακούεται ότι το εργοστασιακό κιβώτιο και τα ανάλογα διαφορικά θα γινόντουσαν «τραχανάς» στο πρώτο σανίδωμα, οπότε δεν γινόταν να λείπουν το αγωνιστικό σειριακό και τα αντίστοιχα στοιχεία στους τρεις άξονες. Αυτό που παραμένει «μαμά», και προκαλεί λίγο τρόμο είναι η αλήθεια, είναι τα φρένα. Βέβαια το αυτοκίνητο πηγαίνει τέρμα γκάζι μόνο στο drag strip, που δίνει χώρο για ακινητοποίηση, αλλά δεν παύει να αισθάνεσαι ένα ρίγος στο άκουσμα πως 1.500 άλογα φρενάρουν με το σύστημα των 280.

Ακόμα εντονότερο το ρίγος όταν δεις το ντίζελ R33 εν δράσει. Ο χρόνος που πέτυχε στο 400άρι δίνει 8,5 δλ., με τον οδηγό μάλιστα να αφήνει προς το τέλος της προσπάθειας για να ανεβάσει εσκεμμένα το χρόνο. Λόγω έλλειψης roll cage, αν σημείωνε χρόνο στα χαμηλά «8άρια» κινδύνευε με αποκλεισμό. Με άφημα στο γκάζι λοιπόν, το πετρελαιοκίνητο Skyline ξεπερνά τα 8,58 δλ. του Rimac Nevera! Υπάρχει μεν ο αστερίσκος των ειδικών ελαστικών, αλλά δεν παύει να πρόκειται για τεράστια επίδοση.

Get it on Google Play Download on the App Store