«Νταλίκα» VW Polo 1.9 TDI 513HP και 865 Nm! (+video)

Τον 1.9 TDI τον έχουμε συνηθίσει σε εφαρμογές που θέλουν χαμηλή κατανάλωση και κατάλληλο συνδυασμό αυτής με ισχύ. Τον έχουμε δει να αποδίδει από 100 μέχρι 150 ίππους, τροφοδοτώντας μερικά από τα πιο εμπορικά μοντέλα του VW Group. Τον έχουμε δει, επίσης, να κάνει θαύματα στη βελτίωση, αγγίζοντας πολλές φορές και ξεπερνώντας σε ορισμένες μέχρι τα 500 άλογα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά το μαύρο VW Polo, που θα παρακολουθήσουμε να ταρακουνάει τα ράουλα του δυναμόμετρου.

Το αυτοκίνητο ξεκίνησε τη ζωή του ως ένα GTI 1.9, παρόμοιας υφής με τα ντίζελ Skoda Fabia RS και Seat Ibiza Cupra που δεν έρχονταν στη χώρα μας. Με 130 ίππους και 310 Nm δεν μπορείς με τίποτα να το χαρακτηρίσεις αδύναμο, εκτός κι αν σκοπός σου είναι να τα βάζεις με πάσης φύσεως κατασκευές άνω των 300 ή 400 ίππων. Τότε αναγκαστικά θα αρχίσει να μπαίνει «χέρι» στο μοτέρ, με αντικαταστάσεις κινούμενων μερών, τοποθετήσεις νέων εισαγωγών και εξατμίσεων, αναπρογραμματισμούς εγκεφάλων και πάει λέγοντας.

Οι πειραματισμοί στο εν λόγω Polo ξεκινούν από ψηλά, με την πίεση του -επίσης νέου- τούρμπο να χτυπάει 2,8 bar. Στην πρώτη μέτρηση ο 1.9 TDI απέδωσε 366 ίππους και 587 Nm, αριθμοί που θα έκαναν ένα καινούργιο Golf R να ψάχνει καταφύγιο. Η δύναμη του μικρού VW, όμως, δεν σταματά στον υπερτροφοδότη. Ο ιδιοκτήτης έχει τοποθετήσει και σύστημα ψεκασμού νίτρο, που εκτοξεύει τη συνολική απόδοση στα 513 άλογα και τα 865 Nm! Μιλάμε για ισχύ που ξεπερνά οτιδήποτε έχει να προσφέρει η σύγχρονη γκάμα της VW, περιλαμβανομένου του πανίσχυρου υβριδικού Touareg R των 462 ίππων και 700 Nm ροπής.

Get it on Google Play Download on the App Store